1:03

Perunat voi nyt pestä ja kuoria alle minuutissa – kolmen suomalaiskaverin nerokkaan yksinkertainen keksintö sai 56-vuotiaan Hessunkin sekaisin onnesta: "Pelastitte äijien mökkeilyn"

Virtolainen mieskolmikko keksi simppelin perunapesurin, joka lyhentää pottujen pesu- ja kuorimisajan vartista parhaimmillaan alle minuuttiin. Kolmikon keksintö on jo palkittu muun muassa Marttojen toimesta.

Eikö olisikin ihanaa, jos kesällä ei tarvitsisi enää harjata sormet hellinä pikkuruisia varhaisperunoita? Virroilla asuva mieskolmikko ryhtyi pohtimaan tätä suomalaisille tuttua arkiaskaretta toden teolla vuonna 2016, tuskaillessaan uusien perunoiden pesemistä. Siinä hetkessä he saivat ajatuksen kehittää pottujen pesulaitteen. Sen nimeksi tuli Potturi. 

Pari Vesaa ja yksi Masa

Potturin takana ovat ystävykset Vesa-Pekka Kiiskinen, Vesa Korjus ja Matti Rautkivi. Kolmen kaveruksen firmansa he ovat nimenneet leikkisästi Pari Vesaa ja Masa Oy:ksi.

– Keksimme idean Masan kanssa rapujuhlissa. Meillä oli sellainen kotitekoinen, varrellinen verkkosylinterihässäkkä, jolla pesimme perunoita. Kumpikin sanoi sitten yhteen ääneen, että tämä pitäisi ehdottomasti kaupallistaa, perunapesurilla olisi kysyntää, Vesa-Pekka Kiiskinen kertoo MTV:lle.

Potturin keksijät:

Vesa-Pekka Kiiskinen on perheenisä ja ammatiltaan arkkitehti. Veskun perheelle suunnittelemansa talo valmistui juuri Ouluun. Rakkaus Lapin Puikulaan ja Suomen kesään ovat olleet vahva motivaatio Potturin kehittämisessä. Vesku vastaa Potturin imagosta ja uusien tuotteiden ideoinnista.

 Vesa Korjus on kahden lapsen isä ja Suomen yksi lupaavimmista teollisista muotoilijoista, joka viettää aikaa rakentamallaan mökillään aina kuin mahdollista. Potturi on Vesan luomus, ja hän vastaakin Potturin suunnittelusta ja tuotannosta.

Matti Rautkivi on päivätyönään energia-alalla, ja vapaa-ajan täyttää kaksi lasta ja iloinen perhearki. Masa ammentaa energiansa luonnosta, ja viettää aikaa perunoita kasvattaen – ja pesten –  isoisänsä vanhalla mökillä Virroilla aina marraskuulle asti. Masa vastaa Potturin myynnistä ja kolmen kaverin yrityksen käytännön asioista.

Kaverukset lähtivät kehittelemään laitetta piirustuspöydän ääreen ja rakensivat ensimmäisiä prototyyppejä. Pian kuvioihin tuli mukaan myös toinen Vesa muotoiluosaamisensa kanssa. Potturin syntymä ideasta valmiiksi tuotteeksi kesti yhteensä pari, kolme vuotta. 

Säästää aikaa, simppeli käyttää

Kaverusten kehittämän Potturi-perunapesurin tarkoituksena on säästää aikaa ja helpottaa suomalaisten kesää. Näppärän härvelin käyttö on hyvin simppeliä: lisää vain perunat, huuhtele vedellä ja ravista. Puhdas lopputulos on valmis alle minuutissa, parhaimmillaan jopa kymmenissä sekunneissa. Potturin voi upottaa mökillä vaikkapa järveen tai ämpäriin ja kotona tiskialtaaseen. Laite on pinottava ja konepestävä. 

– Tutkimme hieman markkinoilla olevia tuotteita ja totesimme, että kaikki muut perunapesurit ovat liian isoja tai hankalakäyttöisiä. On esimerkiksi pesuhanskoja. Eihän kukaan oikeasti halua kastella käsiään perunoita pestessä. 

Kiiskinen lupaa pesurin toimivan takuuvarmasti uusiin perunoihin pitkälle vuodenvaihteeseen saakka. 

Myös Potturin designiin ja kestävyyteen on panostettu. Laite on valmistettu elintarvikehyväksytystä ja kierrätettävästä FDA muovista ja tuotantoketjussa on noudatettu kestävän kehityksen periaatteita.

Martat palkitsivat ja somessa ylistetään

Vaikka Potturi on ollut markkinoilla vasta hetken, se on jo noteerattu muun muassa Marttojen innovaatiokilpailussa. Martat antoivat kolmikon perunapesurille kisassa kunniamaininnan. Kilpailun tuomariston mukaan Potturi on valmis kotimainen designtuote, joka ratkaisee oivallisesti arjen haasteen. 

– Saimme myös Martoilta uusia ideoita Potturin käyttöön. Sillähän voi huuhdella kätevästi vaikka salaatin. Itse suosittelemme täyttämään Potturin kesäjuomilla ja viemään vaikka mökkituliaisiksi. 

Potturi kerää ylistystä myös sosiaalisessa mediassa. Kaverukset jakoivat Potturin Facebook-sivuilla asiakaspalautteen, joka tuli 56-vuotiaalta Hessulta:

– Ootte kehittäny laitteen, jota me kaikki äijät ollaan tietämättämme odotettu koko ikämme. Sikahianoo. Kaikkea hyvää ja menestystä teille vesoille ja masoille. Pelastitte äijien mökkeilyn kaiken muijien ohjeistusten alla! Musta tulee sankari, Hessu ylistää palautteessaan. 

Vesa-Pekka Kiiskisen mukaan Potturin myynti on kasvanut viime viikkoina räjähdysmäisesti ja laitetta on myyty yrityksen oman verkkokaupan kautta jo tuhansia. S- ja K-ryhmän kanssa on myös päästy sopimukseen ja kesän aikana se levinnee jo myyntiin ympäri Suomen. 

– Uskon, että jos Fiskarsin kirves löytyy jokaisesta mökistä, niin kohta löytyy Potturikin. Haluamme Potturin kanssa nostaa suomalaisen perunan sellaiseen asemaan, jonka se ansaitsee. Peruna on ekoteko!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja