Perunaruoka, jonka maku nostaa kyyneleet silmiin – voiko tämän herkullisempaa enää olla?

perunavuoka peruna
Juustoinen perunavuoka on syksyn lohturuokaa parhaimmillaan. Shutterstock

Edullisista perunoista ja maukkaista juustoista syntyy suussa sulava ruokalaji, joka lämmittää syksyisenä päivänä niin kehoa kuin mieltä. 

Juustoinen perunagratiini on koko perheelle maistuva ruoka, joka lämmittää harmaana ja koleana syyspäivänä. Delish-sivuston mukaan ruoka on niin hyvää, että se saa itkemään. 

Voit nauttia perunagratiinia joko lisukkeena tai sellaisenaan raikkaan salaatin kera. Tuhdimpaa ruokaa kaipaavat voivat lisätä vuokaan myös paistettuja pekoniviipaleita. 

Maukkaat juustot = maukas ruoka

Tämän ruoan salaisuus piilee juustossa, eikä sen kanssa kannata pihtailla! Maukas Gruyére-juusto antaa ruokaan pähkinäistä makua, mutta voit halutessasi käyttää ruokaan lempijuustoasi aina mozzarellasta cheddariin. Juustolaatuja vaihtelemalla saat ruokaan aivan uudenlaista makua. 

Aluksi vuokaa haudutetaan folion alla ja lopuksi pinta gratinoidaan kuumassa uunissa ilman foliota. Jos vuoan pinta ei meinaa ruskistua millään, kannattaa uunin grillivastus ottaa käyttöön. Kun perunat ovat kypsiä ja kastike kuplii, nosta uunin lämpötilaa ja paista vuokaa grillivastuksen alla, kunnes pinta on muuttunut kullankeltaseksi.

Perunagratiini (8 annosta)

6 perunaa (Rosamunda) kuorittuna ja viipaloituna
2 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
3,5 dl kermaa
0,5 dl maitoa
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
ripaus muskottipähkinää
(chilihiutaleita)
3,5 dl juustoraastetta (Gruyére)
1 1/3 dl parmesaania raastettuna

Kuumenna uuni noin 190 asteeseen ja voitele uunivuoka. Viipaloi kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinilla. Laita perunaviipaleet kylmään veteen, jotta ne eivät tummu.

Kuumenna laakea pannu keskilämmöllä ja sulata siinä voi. Kuullota valkosipulia pannulla noin minuutin ajan. Lisää kerma, maito, timjami, muskottipähkinä ja suola. Anna kiehahtaa ja pienennä lämpöä. Anna hautua noin 10 minuutin ajan.

Asettele kolmasosa perunoista voidellun vuoan pohjalle ja lisää päälle kolmasosa kastikkeesta. Kasaa loput perunat ja kastikkeet kerroksiksi. Lisää Gruyére-raaste pinnalle. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa noin 45 minuuttia. Ota folio pois, ripottele pinnalle parmesaani ja jatka paistamista, kunnes vuoka on pinnaltaan kullanruskeaa. Tähän menee noin 15–20 minuuttia.

Lähde: Delish  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.