Pensaasta vai metsästä? Tämä mustikka on terveellisempi vaihtoehto

Pensas- ja metsämustikat ovat toisilleen sukua, mutta eroavat silti paljonkin toisistaan. Shutterstock

Metsä- ja pensasmustikat ovat keskenään sukua, mutta eroavat silti toisistaan niin koostumuksen kuin ravintosisältönsäkin perusteella. Kumpi mustikoista onkaan terevellisempi?

Molemmat näistä marjoista kuuluvat 20 parhaan elintarvikkeen ryhmään, joissa on paljon terveysvaikutteisia ainesosia. Metsämustikka sijoittuu tässä vertailussa neljänneksi, pensasmustikka kuudenneksi.

Tämän vertailun mukaan metsämustikka voittaa siis pensasmustikan niukasti. Näin ravintosissällöt eroavat toisistaan.

Kaksinkertainen määrä hiilihydraatteja

Pensasmustikan marjat ovat huomattavasti metsämustikoita suurempia, mutta vähemmän happoisia ja aromikkaampia kuin makeat metsämustikat.

Vaikka mustikoissa ei uskoisi olevan paljoa eroa, pensasmustikassa on silti jopa kaksinkertainen määrä hiilihydraatteja luonnonmustikkaan verrattuna. Myös energiapitoisuus on tämän vuoksi hieman suurempi.

Molemmat marjat alentavat tutkitusti kolesterolia ja suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Ne parantavat myös muistia ja tekevät hyvää silmille.  Parista desistä marjoja saat suurenosan päivän C-vitamiinitarpeesta, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua. 

Parhaimmat ravinteet löytyvät kuoresta

Molemmissa mustikoissa terveelliset fenoliyhdisteet sijaitsevat marjan kuoressa. Mustikan fenoliyhdisteiden on tutkittu taistelevan tehokkaasti tulehduksia, syöpää ja sydänsairauksia vatsaan. 

Pensasmustikoissa näiden hyvien yhdisteiden määrä on yleisesti ottaen hieman korkeampi kuoren tumman värin ansiosta. Tämä ei tee automaattisesti pensasmustikasta terveellisempää, sillä metsämustikan hedelmäliha on puolestaan ravinteikkaampaa sinistä väriä tuottavien anosyaanien ansiosta. Pensasmustikoiden hedelmäliha on vaaleampaa tämän väriaineen vähyyden vuoksi.

Kaiken kaikkiaan metsämustikassa on monipuolisemmin terveyden kannalta hyödyllisiä yhdisteitä. 

Molemmat parhaimpien elintarvikkeiden joukossa

Söitpä sitten pensas- tai luonnonmustikoita, marjoja tulisi nauttia noin kaksi desiä päivässä kaikkien terveyshyötyjen aikaansaamiseksi. Ravintosisältöjä ei kannata siis tuijotella liikaa, vaan keskittyä marjoista nauttimiseen niiden saatavuuden mukaan.

Säilyvyyden kannalta pensasmustikat ovat hieman parempi vaihtoehto, sillä ne ovat luonnostaan antimikrobisia ja kestävät näin ollen paremmin homehtumatta.

Molemmat marjat kuuluvat Maa- ja metsätalousministeriön teettämän tutkimuksen mukaan 20 parhaan elintarvikkeen ryhmään, joissa on paljon terveysvaikutteisia aineita. Metsämustikka sijoittuu tässä vertailussa neljänneksi, pensasmustikka kuudenneksi. Tässä vertailussa metsämustikka voitti siis pensasmustikan niukasti. 

Lähteet: Maa- ja metsätalousministeriö, Fineli

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja