Pastitsio – kreikkalainen ”makaronilaatikko”

pastitsio_lautanen

Tein juuri pari hienoa kreikkalaista ruokalöydöstä, pastitsion ja kota kapaman. Aloitetaan ensimmäisestä, joka on tavallaan kuin kreikkalainen makaronilaatikko tai sitten moussaka, jossa munakoisot ja perunat on korvattu pastalla.

Virallinen pastamuoto tottelee ruokalajin nimeä, mutta pastitsio-pastaa on Suomessa vaikea löytää. Kyseessä on paksu, bucatimainen pastaputki, jonka korvasin tässä pennellä. Tuloksena koko perheen lohturuoka, josta tulee varmasti kaikkien suosikki.

PS. Tsekkaa myös muut kreikkalaiset reseptit! Ja seuraa uusia ruokaseikkailuja Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Pastitsio
6-8 hlölle
800 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
kasviöljyä paistamiseen
500 g pastaa (pitkää putkipastaa tai esim. penneä)
1 punasipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
800 g tomaattimurskaa
1 rkl kanelia
1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl tuoreita oreganonlehtiä
5 dl täysmaitoa
60 g voita (4 rkl)
3/4 dl vehnajauhoja
ihan hiukan jauhettua muskottia
3 dl parmesaania, raastettuna
suolaa
mustapippuria

Tehdään ensin lihakastike. Kuumenna paistinpannu ja lorauta pohjalle öljyä. Lisää sipulisilppu ja kuullota sitä pari minuuttia, lisää valkosipulisilppu ja kuullota minuutti. Lisää jauheliha ja ruskista se kauttaaltaan ja anna paistua, kunnes neste on haihtunut pannulta.

Lisää mukaan yrtit ja mausteet. Sekoita hyvin. Kippaa sekaan tomaattimurska ja sekoita. Kiehauta ja anna hautua hissukseen puolisen tuntia. Maista ja mausta.

Soosin hautuessa, laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja laita pastavesi kiehumaan.

Sitten valkokastikkeen tekoon. Lämmitä kattila melko miedolle. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tai vähän yli. Sulata kattilassa voi. Lisää jauhot, sekoita seokseksi ja ruskista pari minuuttia. Kaada sekaan maito koko ajan sekoittaen, jotta kastikkeesta tulee tasainen. Anna kastikkeen kypsyä muutama minuutti ja varo polttamasta sitä pohjaan. Keitä pasta nippa nappa al denteksi suolatussa vedessä ja valuta se. Sekoita valkokastikkeeseen puolet parmesaanista. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla.

Kaada pasta. Lisää sekaan 1 dl valkokastiketta ja 5 dl lihasoosia. Sekoita. Levitä päälle loput lihakastikkeesta ja sen päälle loput valkokastikkeesta. Ripottele pinnalle loput parmesaaniraasteesta.

Laita vuoka uuniin n. 30 minuutiksi tai kunnes pinta alkaa ruskistua. Ota uunista ja anna vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoamista.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!