Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pastaklassikko: Cacio e Pepe

Cacio e pepe on italialainen pastaklassikko.
Cacio e pepe on italialainen pastaklassikko.
Julkaistu 23.02.2017 20:34

Roomalainen pastaklassikko syntyy lähinnä kolmesta raaka-aineesta ja täräyttää makuvoimallaan ensipuraisulla.

Pasta on parhaimmillaan yksinkertaisena. Klassikkoannokseksi ei tulla sattumalta. Cacio e pepe on roomalainen klassikkoannos, jonka herkullisuuden takaa käsittämättömän simppeli kombo: spaghetti, pecorino, suola, mustapippuri ja vesi. Versioita löytyy, mutta koska näilläkin saa loistavaa ruokaa, täytyy muille jutuille hakea tekosyitä. Voi on niistä paras. Koska voi.

En söisi välttämättä cacio e pepeä pelkästään illalliseksi. Loistavuudestaan huolimatta se toimii parhaiten italialaisittain priminä, alkuruokana ennen simppeliä secondia, pääruoan tapaista. 

Pidän valtavasti italialaisesta tavasta hoitaa kovin nälkä pois alta antipastoilla, risotolla ja pastalla ja jättää proteiinipala mukavan kokoisena niiden jälkeen. Eikä sotkea kaikkea suomalaiseen tapaan samalle lautaselle. Ei siinä, cacio e pepe höystettynä päälle asetellulla, valmiiksi viipaloidulla kanapalalla toimiii varmasti, vaikka toki muuttaa koko pastan idean samalla. Se on silloin kanapasta.

Mutta mennään asiaan, yhteen maailman kuuluisimmista pastoista, joka on saanut jostain syystä viime aikoina hirveästi nostetta. Se ei ole trendiruoka, se on ollut läsnä ”aina”. Ja tämä kuuluu tehdä spaghettiin, ei missään nimessä lyhyeen pastaan.

Cacio e pepe
2 hlölle
200 g spaghettia
n. 80 g pecorinoa, hienoksi raastettuna
2 tl kokonaisia mustapippureita
suolaa

Laita ensin pippurit pannulle. Kuumenna pannu kuumaksi. Paahda pippureita hetki. Kaada pippurit mortteliin ja murskaa ne. 

Laita pastavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu voimalla, lisää suola. Sopiva suhde on 1 litra vettä/100 g pastaa/1 rkl karkeaa merisuolaa. Anna suolan sulaa täysin veteen. Lisää pasta. Raasta sillä välin pecorino. 

Kun pasta alkaa olla melkein al dente, ota keitinvettä kupillinen talteen ja valuta pasta. Kaada 1 dl keitinvettä kattilaan ja laita juustoraaste sekaan. Vatkaa pirusti pienellä lämmöllä, jotta saat tasaisen soosin polttamatta sitä pohjaan. Sekoita mukaan mustapippurirouhe. Jatka keitinvedellä tarpeen mukaan. 

Koostumuksen tulisi olla löysän juustokastikkeen tasoa, ei litkua. Sekoita kastike pastan sekaan niin, että kaikki pasta pinnottuu soosilla. Lopputuleman tulisi olla kostean mehevä, mutta ei vetinen eikä kuiva. Annostele mieluiten lämmitetyille lautasille. Voit lisätä pinnalle vielä pecorino-raastetta ja mustapippuria.

Kun aineksia on vähän, käytä mahdollisimman hyviä raaka-aineita, kuten Martellin superhyvää pastaa. (Tampereelta Keittiöelämäästä)

Teksti: Jani Kinnunen / Sivumaku

Lisää aiheesta:

Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksillaHeti testiin! Internetin suosituin pastaresepti on älyttömän simppeli: "Suorastaan jumalallista"Pasta Alfredo kolmeen tapaan. Kermainen pasta toimii myös kanalla.Penne alla vodka - runsas, maukas ja simppeli pastaGratinoitu pastavuoka - italialainen makaronilaatikkoInternetin suosituin pastaresepti on järjettömän simppeli – etkä luultavasti ole edes kuullut siitä!
pastaitalialainenpastaklassikkopikaruoka

Tuoreimmat aiheesta

pasta
  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 29.11.201909:11
    italialainen

    Italialainen makaronilaatikko – maistuu tämäkin koko perheelle

  • 22.11.201909:21
    talviruoka

    Pastaa linsseillä – jumalattoman hyvä ja syvä talviruoka

  • 04.11.201913:50
    simpukat

    Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdä

  • 09.10.201917:50
    italialainen

    Avoin lasagne jokiravunpyrstöillä