Pasta alla Norma - eteläitalialainen klassikko
Olen monesti miettinyt ja varmaan kirjoittanutkin, ettei pastojen bloggaaminen ole mielenkiintoni kärkipäässä. Mutkun niitä itse rakastan ja moni reseptejä toivoo, niin mikä jottei. Pasta on helppoa ja nopeaa arkiruokaa, mutta olen rajoittanut sen nauttimista korkeintaan kertaan viikossa, ettei pelkäksi vehnällä piehtaroimiseksi mene. No, onhan niitä syntisempiäkin ruokia. Ja pastan kautta syö moni pakkomielteinen lihansyöjä vahingossa kasvisruokaa. Sitä on tämäkin eteläitalialainen klassikko, joka kuuluu varmasti tunnetuimpien pastaversioiden top teniin sekä myös omiin suosikkeihini. Siksi halusin muistuttaa tästäkin ihanuudesta. Spaghetti alla Norma tuo Etelä-Italian lämmön tyylikkäästi lautaselle. Se on mehevä, rehevä, täynnä Välimeren syviä makuja.
VINKKI!Tsekkaa pastavinkit! Ja muista, että pastan laatu määrittää hyvin pitkälle annoksen tasoa, ei pelkkä kastike. Euron parin lisäpanostus kannattaa.
Spaghetti alla Norma
4-6 hlölle
750 g munakoisoa
500 g spaghettia
1-2 tl chilirouhetta tulisuuden ja oman maun mukaan
400 g tomaattimurskaa tai kokonaisia tölkkitomaatteja
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 tl oreganoa
basilikanlehtiä tai lehtipersiljaa, revittynä päälle
1 dl ricottaa, raastettuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Leikkaa munakoiso sentinpaksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna iso paistinpannu, lorauta pohjalle oliiviöljyä ja paista viipaleet erissä kauniin ruskeiksi ja pehmeiksi. Ripottele paistaessa niiden pinnalle suolaa. Nosta viipaleet sivuun.
Laita pastavesi kiehumaan suureen kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää siihen suolaa suhteessa 1 rkl/1 l vettä. Lisää mukaan spaghetti ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan, kunnes kypsyys on al dente.
Lisää sillä välin paistinpannulle hiukan oliiviöljyä ja valkosipuli sekä chilirouhe. Anna kuullottua 30 sek ja lisää tomaattimurska ja oregano. Sekoita. Leikkaa munakoisoviipaleet palasiksi (esim. neljään osaan ristivedoilla tai soiroiksi). Lisää munakoisot tomaattikastikkeeseen. Maista ja mausta kastike suolalla ja pippurilla mieleiseksi.
Valuta pasta, ota hiukan keitinvettä talteen kostukkeeksi. Sekoita kastike ja pasta keskenään ja lisää keitinvettä tarvittaessa. Tarjoile revittyjen basilikanlehtien tai lehtipersiljan ja ricottaraasteen kera. Voit kruunata annoksen laadukkaalla oliiviöljyllä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan