Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Parrat palmikoilla - Chilifest Finland 2012

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 26.08.2012 22:07

Suomen chilipääkaupungiksi perustellusti itseään kutsuva Tampere isännöi viikonloppuna Chilifest-tapahtumaa. Tulisen tapahtuman pääpiruna on Vuoden tamperelaiseksikin aiemmin tänä vuonna valittu Marko "Poppamies" Suksi.

Tapahtuma valtasi Keskustorin lisäksi myös vanhan kirjastotalon uudistetun puiston, jossa rokattiin Chilirockin tahtiin. Harvemmin sitä näkee yhtä paljon letitettyjä partoja yhtä aikaa! Polte jatkui festien iltaklubeilla live-tykityksellä. Näytteilleasettajat olivat laittaneet kystäkyllä ja suu poppasi pitkin matkaa maistiaisia keräillen. Mielenkiintoiseksi osoittautuivat iisimpi chilipipari sekä melkoisen tuliset salmiakkitoffee ja naga-mansikka -jäätelö. Aristin hiukan tuota tulisinta vaihtoehtoa. Se oli hauskan polttava, mutta pitemmän päälle ehkä liiankin. Habanerolla maustettu appelsiinijäde osoittautui kuitenkin liian miedoksi. Ihan jees silti. Moni ruokaisampi chilituote osoittautui joko liian mauttomaksi tai chili oli pelkkää pistävää polttoa ilman varsinaista makua. Paria poikkeusta lukuunottamatta. Moni tamperelainen ravintola oli laittanut festien ajaksi festitelttaansa ja päämajaansa chilimenun, josta hatunnosto.

Oma chilikokemukseni

Omat chilini ovat kasvaneet melkoisiin mittoihin. Yli puolimetrisissä kasveissa on kuitenkin vasta nyt alkanut näkyä hedelmän alkuja ja pelkään, että kesä loppuu liian aikaisin. Täytyy yrittää siirtää niitä jonkin ajan päästä ruukkuihin. Lajikkeet ovat melko iisit Jalastar ja Hot Lemon. Talven turvaksi ostin Suomen chiliyhdistyksen kojulta Hot Salsa -lajikkeen taimen, joka puski jo varsin hyvin chilinalkuja. Peukut pystyssä!

Kyselin samalla vinkkejä chilieni suojeluun ja neuvoksi annettiin varsin järkevältä kuulostaneet tuplaharsot tai kuplamuovi yöpeitteeksi. Harmi, että asumme jo arjet kaupungissa, joten tein kompromissin ja jätin chilit ikkunakannen alle. Sade pääsee parista jättämästäni raosta tarpeeksi sisään.

Itse käytän chiliä hyvin usein, mutta pääosin vain makuja avaamaan. Pieni ripaus rouhetta tai tuoretta chiliä toimii monessa paikassa. Aasialaisessa ruoassa sen rooli toki korostuu. Mielenkiintoinen ruoka on myös meksikolainen mole-pata, johon laitan 6-8 chilipalkoa, mutta se ei ole silti suklaan myötä tulista. Pidän chilin antamasta lisämausta. Habanero on mielestäni sellaisenaan liian tulista, jotta siinä olisi mitään nautittavaa. En viitsi kertoa tarkemmin elämäni ainoasta habanero-pizzakokemuksesta. Se kuuluu unohtumattomiin ruokamuistoihin. Sooseissa habanero kyllä toimii. Naga Morich on sitten toinen juttu. Makunsa kullakin. :)

Pihvin painosta poltetta

Chilifesteillä mitattiin myös umpihulluun suomalaiseen tyyliin chilinsyönnin maailmanmestaruudesta. Tehtävä oli syödä puolessa tunnissa niin paljon maailman tulisinta Naga Morich -chiliä kuin vain kroppa kestää. Aiempina vuosina on lavalla nähty melkoisia vatsantyhjennyksiä, mutta nykyään osallistujat ovat pro-tasoa. Chili pyrki jokaiselta kisaajalta jossain kohtaa takaisin, mutta kärkikolmikko onnistui nielemään satsin kunniansa sijaan. Voittajaksi polttomerkattiin tamperelaistunut Janne Kiviniemi uudella maailmanennätyksellä 203,22 g. Sivumaku onnittelee! Voitte havainnollistaa suoritusta popsimalla alkuun tuo 3,22 g sisuksiin. Taitaa Jannenkin hymy tosin hyytyä maanantaina... :)

Joka tapauksessa mahtava tapahtuma, jolle riitti silminnähden yleisöä. Tarjontaa voi omasta puolestani monipuolistaa entisestään. Tulkaapa käymään ensi vuonna, jos nyt missasitte!

Chiliharrastaja tai muu viherpeukalo, kerro ihmeessä kommenteissa vinkkejä chilin kotiviljelyyn! Otan kiitollisena vastaan.

MTV Oy, All rights reservedMTV Oy, All rights reservedMTV Oy, All rights reservedMTV Oy, All rights reservedOmaa tuotantoa.

Lisää aiheesta:

Hedelmäiset nyhtöpossutacot pikkelöidyn chilin ja sipulin keraNuudeliwokki jauhelihalla, katkaravuilla ja yrteillä thai-tyyliinSichuanilainen kana-nuudeliwokki chiliöljylläLihaisan tulinen Pasta Diavolo - täydellinen pakkaspäivän pastaKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäBBQ-kastike chipotle-chilillä ja maapähkinävoilla
chiliChilifestruokafestari

Tuoreimmat aiheesta

chili
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 12.09.201915:10
    pulled pork

    Hedelmäiset nyhtöpossutacot pikkelöidyn chilin ja sipulin kera

  • 28.03.201906:30
    thai

    Nuudeliwokki jauhelihalla, katkaravuilla ja yrteillä thai-tyyliin

  • 14.03.201921:01
    kiinalainen

    Sichuanilainen kana-nuudeliwokki chiliöljyllä

  • 31.01.201920:05
    pasta

    Lihaisan tulinen Pasta Diavolo - täydellinen pakkaspäivän pasta

  • 23.12.201820:49
    kiinalainen

    Kung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistä