Pari olutta päivässä ei olekaan pahasta – "Voi vähentää riskiä sairastua"

olutta
Olut päivässä on tutkimusten mukaan hyväksi terveydelle. Shutterstock

Viinin kohtuukäytön terveyshyödyistä on puhuttu jo vuosia, mutta tutkimusten mukaan myös oluenjuonnilla voi saavuttaa vastaavia terveyshyötyjä – kunhan sitä nauttii kohtuudella.

Tutkimusten mukaan kohtuullisesti olutta tai muuta alkoholipitoista juomaa kuluttavilla saattaa olla pienempi riski sairastua sydän-  ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja dementiaan. Myös kokonaiskuolleisuus on pienempi kuin täysraittiilla.

– Usein ajatellaan, että alkoholijuomat kasvattavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta totuus on, että yksi tai kaksi alkoholijuomaa päivässä voi päinvastoin vähentää riskiä sairastua, sanoo professori Arne Astrup, joka toimii ravitsemuksen ja liikunnan ja urheilun osaston johtajana Kööpenhaminan yliopistossa.

– Oluen kohtuullisella käytöllä voi olla myös positiivisia vaikutuksia ylipäätään elinajanodotteeseen, sillä verrattuna raittiuteen, kohtuullinen oluenkulutus vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin

Terveyshyötyjä vain kohtuukäyttäjillä

Tärkeintä on kuitenkin pitää kulutus kohtuudessa, ja nauttia olutta vain 1–2 annosta päivässä. Jos nauttii koko viikon kulutuksen kerralla, ei terveyshyötyjä saavuteta. Suurkulutuksesta on ainoastaan haittaa.

Astrupin mukaan terveyshyödyt ovat suurempia heillä, joilla on valmiiksi kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Esimerkiksi tupakoivilla ja ylipainoisilla kohtuukäytön hyödyt näkyvät selvemmin kuin ei-tupakoivilla normaalipainoisilla.

Jos riski sairastua sydänsairauksiin on pieni, oluenjuonnin aloittamisesta ei ole merkittävää hyötyä.

Kohtuukäytön terveysvaikutukset ovat suurimpia, jos juomana on olutta tai viiniä. Väkevien alkoholijuomien kohdalla tutkimuksissa ei ole havaittu yhtä vahvaa näyttöä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!