Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paras runebergintorttu: Katso makutestin voittaja ja Markus Hurskaisen torttuohje!

8:57Runebergintorttujen sokkotesti – mikä voitti ja miten leivotaan kotona mehevä torttu?KATSO VIDEO: Viiden jälkeen -ohjelma laittoi runebergintortut sokkotestiin. Kurkkaa voittaja!
Julkaistu 26.01.2024 14:55
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Perinteisesti kauppoihin alkaa joulukonvehtien jälkeen tulla eri valmistajien valmistamia kevättalven sesonkiherkkuja eli runebergintorttuja. Viiden jälkeen -ohjelmassa testattiin runebergintortut sekä jaettiin parhaat vinkit niiden valmistamiseen.

Fredrika Runebergin kerrotaan leiponeen torttuja aviomiehelleen, runoilija Johan Ludvig Runebergille. 

Runebergin päivää vietetään helmikuun 5. päivänä.

Fredrikan kerrotaan tyydyttäneen leipomuksella aviomiehensä makeannälkää ja torttuun päätyi kaikkea, mitä kaapista löytyi. Itse runoilijan kerrotaan nauttineen torttunsa punssin kera.

Niinpä myös torttu perinteisesti kostutetaan sokeriliemellä ja punssilla tai vaihtoehtoisesti rommilla. 

Lue myös: Halpa vs. kallis: Runebergintorttujen makutestissä löytyi edullinen suosikki – voittajan makua ylistettiin 

Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari Markus Hurskaisen ohjeella valmistuu maistuva ja sopivan kostea runebergintorttu. Hurskainen jakoi ohjeensa Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Nappaa alta Markus Hurskaisen runebergintorttujen resepti ja katso videolta Viiden jälkeen -ohjelman torttutesti!

Runebergintortut (10–12kpl isoja torttuja)

250 g huoneenlämpöistä voita

2,4 dl sokeria

4 munaa (220 g)

5 dl vehnäjauhoja (260 g)

1,5 dl korppujauhoja (tai rouhittua piparia tjms)

3 dl mantelijauhetta

1,25 dl rouhittua hasselpähkinää

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1,5 rkl rouhittua kardemummaa

1 dl kuohu- tai vispikermaa

1 dl maitoa

½ tl karvasmanteliöljyä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri yleiskoneessa lavalla kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen edelleen vatkaten. Sekoita maito, kerma ja karvasmanteliöljy yhteen.  Sekoita loput kuivat aineet yhteen ja lisää ne massan joukkoon muutamassa osassa vuorotellen maito-kermaseoksen kanssa. Nostele massa tasaiseksi.

Voitele muotit hyvin vuokaspraylla tai voilla.

Pursota tai lusikoi massaa muotteihin siten, että muottiin jää reilu sentti tilaa.

 

Paista torttuja 190-asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 20 minuuttia. Anna kypsien torttujen jäähtyä hetki, leikkaa ylimääräinen kohonnut osa tortusta sahalaitaveitsellä pois ja irroita tortut muoteista. Kostuta tortut välittömästi dippaamalla ne kuumaan kostutusliemeen.

Anna jäähtyä ja koristele tortut lopuksi pumadalla ja vadelmahillolla.

Kostutusliemi:

6 dl vettä

4,5 dl sokeria

1 dl punssia (tai rommia)

Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Lisää punssi.

(Keitä alkoholi pois, mikäli tortut menevät tarjolle myös lapsille)

Pumada:

3 dl tomusokeria

½ dl vettä

1 tl vaniljasokeria

 

Lisäksi:

Vadelmahilloa

Vuokasprayta tai voita muottien voiteluun

Sekoita pumadan kaikki ainekset yhteen ja laita valmis massa pursotinpussiin. 

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Mr. ja Mrs. donitsit, Hannan reseptiKati kehitti nerokkaita täytteitä joulutortuille – Henri Alénkin ylistää: "Tämä on ihan hittikamaa!"Koko Suomi leipoo: Kiaran minttukrokantti-browniesPaluu menneisyyteen: Kotitekoista piparkakkutaikinaa ei voita mikään – tällä pomminvarmalla reseptillä onnistut taatusti!JuhlakääretorttuRunebergintortut
RuokaViiden jälkeenKeittiöRunebergin päiväKoko Suomi leipooUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:30
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • 06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?

  • Eilen16:52
    Ravitsemus

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • Eilen08:50
    Ravitsemus

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • to18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä