Perinteisesti kauppoihin alkaa joulukonvehtien jälkeen tulla eri valmistajien valmistamia kevättalven sesonkiherkkuja eli runebergintorttuja. Viiden jälkeen -ohjelmassa testattiin runebergintortut sekä jaettiin parhaat vinkit niiden valmistamiseen.
Fredrika Runebergin kerrotaan leiponeen torttuja aviomiehelleen, runoilija Johan Ludvig Runebergille.
Runebergin päivää vietetään helmikuun 5. päivänä.
Fredrikan kerrotaan tyydyttäneen leipomuksella aviomiehensä makeannälkää ja torttuun päätyi kaikkea, mitä kaapista löytyi. Itse runoilijan kerrotaan nauttineen torttunsa punssin kera.
Niinpä myös torttu perinteisesti kostutetaan sokeriliemellä ja punssilla tai vaihtoehtoisesti rommilla.
Lue myös: Halpa vs. kallis: Runebergintorttujen makutestissä löytyi edullinen suosikki – voittajan makua ylistettiin
Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari Markus Hurskaisen ohjeella valmistuu maistuva ja sopivan kostea runebergintorttu. Hurskainen jakoi ohjeensa Viiden jälkeen -ohjelmalle.


