Parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää makeanhimoa – käytätkö jo tätä öljyä?

Kookosöljy
Kookosöljy sopii melkein kaikkeen ruoanlaittoon. Shutterstock

Monien suosima kookosöljy ei ole turhaan kiitelty ihmeruoka. Kookosöljy sisältää ainesosia, jotka ovat hyväksi terveydelle, ja sitä on helppo käyttää ruoanlaitossa.

Kookosöljy pursuaa terveellisiä rasvoja, joiden vaikutukset ovat suotuisia terveydelle. Tiesitkö tätä suositusta öljystä?

1. Kaikki rasvat eivät ole samanlaisia

Kookosöljy sisältää rasvahappoja, jotka ovat terveellisempiä transrasvoihin verrattuna. Transrasvojen kulutus on yhdistetty sydänsairauksiin, masennukseen ja kohonneeseen kolesteroliin.

Mitä kookosöljyn sisältämät rasvat sitten tekevät vartalolle? Kehomme aineenvaihdunta muuttaa maksassa kookosöljyn sisältämät rasvat polttoaineeksi, eikä varastoi niitä.

2. Auttaa painonhallinnassa

Vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan painonpudotuksen ja kookosöljyn kulutuksen naisilla, välillä on yhteyksiä. Tutkijat havaitsivat, että ruuansulatuksen on helppo käsitellä kookosöljyä. Kookosöljyn huomattiin myös suojaamaan elimistön insuliiniresistenssiä.

Kokeile pudottaa painoa lisäämällä teelusikallinen kookosöljyä ruokavalioosi ja lopulta nosta määrä neljään lusikalliseen päivässä.

3. Parantaa ruoansulatusta

Jos kärsit huonosta ruoansulatuksesta ja vatsan turvotuksesta, kokeile lisätä kookosöljy osaksi ruokavaliotasi. Kookosöljyn on todettu auttavan ruoansulatusongelmiin kuten ärtyvän suolen oireyhtymään.

Kookosöljyn sisältämät rasvahapot sisältävät antimikrobisia ominaisuuksia, joilla on rauhoittava vaikutus bakteereja, hiivasieniä ja loisia vastaan.

4. Ehkäisee tyypin 2 diabetesta

Tuoreen Garavan Institute of Medical Researchin tekemän tutkimuksen mukaan kookosöljy suojaa insuliiniresistenssiä vähentäen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kookosöljyn sisältämät rasvat ovat tarpeeksi pieniä imeytyäkseen soluihin, joissa ne muuttuvat nopeasti energiaksi. Tämä ei ainoastaan vähennä rasvan varastoitumista, vaan parantaa myös insuliiniherkkyyttä.

5. Parantaa vastustuskykyä

Kookosöljy sisältää terveellistä lauriinihappoa, kapryylihappoa ja kapriinihappoa, joissa on antibakteerisia vaikutuksia. Lauriinihappo sisältää korkean pitoisuuden keskipitkiä rasvahappoja, joiden sanotaan taistelevan viruksia, herpestä, influenssaa ja helikobakteeria vastaan.

6. Parantaa aineenvaihduntaa

Journal of Nutritionin raportoiman tutkimuksen mukaan kookosöljy parantaa aineenvaihduntaa. Tutkijat havaitsivat, että tutkittavat, jotka söivät kookosöljyä kaksi ruokalusikallista päivässä, polttivat enemmän kaloreita, kuin ne, jotka eivät sitä syöneet.

7. Erinomaista iholle

Kookosöljy sopii erinomaisesti ihon kosteuttamiseen. Se vahvistaa ihon sidekudosta ja ehkäisee näin ryppyjen muodostumista. Kookosöljyä voi levittää suoraan ihoille päivittäin. Kannattaa käyttää neitsyt kookosöljyä, sillä ne sisältävät harvoin lisäaineita.

8. Kestää kuumuutta

Kookosöljyä voi lämmittää todella kuumaksi ilman, että sen maku muuttuu. Mikäli olet valmistamassa ruokaa, jonka rasvan pitää kestää kovaa kuumuutta, on kookosöljy hyvä valinta!

9. Vähentää makeanhimoa

Kun makeanhimo seuraavalla kerralla iskee, kokeile syödä teelusikallinen kookosöljyä. Hyvälaatuinen rasva on täyttävämpää kuin hiilihydraatit, joita esimerkiksi karkit sisältävät.

Makeanhimo voikin hävitä nopeasti, mutta silti tulee huolehtia siitä, että ruokavalio on kunnossa. Karkkihimo iskeekin usein, kun keho ei ole saanut tarpeeksi energiaa päivän askareisiin.

10. Kookosöljy sopii hyvin välipalojen valmistamiseen

Tällä helpolla reseptillä saat aikaan suussa sulavia välipalaherkkuja:

1 tl kookosöljyä
2 dl manteleita tai saksanpähkinöitä
2 dl taateleita
3–4 rkl raakakaakaojauhetta
reilusti kookoshiutaleita

Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja valmista niistä massa. Pyörittele massasta pieniä palloja ja pyöritä ne kookoshiutaleissa. Laita valmiit pallot vartiksi jääkaappiin ja nauti!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat