Pannulla paistaminen paljastaa totuuden: Tiesitkö tämän markettien jauhelihasta?

Jauheliha
Jauheliha on parhaimmillaan tuoreena. Shutterstock

Miten marketeista saa ostettua mahdollisimman hyvää jauhelihaa?  Suosikkibloggarin kirja paljastaa.

Avokadopasta-reseptistään tutun ruokakirjailija ja bloggari Hanna Gullichsenin ja hänen puolisonsa, juoksuvalmentaja Joonas Laurilan400g - parhaat jauhelihareseptit (No Tofu Publishing, 2015) -teoksessa vinkataan 20 parasta reseptiä Suomen suosituimmasta lihatuotteesta. Jauhelihaa käsittelevässä teoksessa käydään läpi myös seikkoja, jotka määrittelevät hyvän ja laadukkaan jauhelihan.

Ale-tuote voi olla joskus paras vaihtoehto

Gullichsenin ja Laurilan mukaan jauheliha kannattaisi aina jauhaa itse, jos vain mahdollista. Silloin tietää, että jauheliha on ainakin varmasti tuoretta ja parhaimmillaan. Jos kuitenkin eksyy markettiin jauhelihaostoksille, on syytä kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan. Joskus ale-laarista hankittu jauhelihapakkaus saattaa olla jopa paras vaihtoehto.

– Paras jauheliha saattaa hyvinkin olla se tarjouksessa oleva, silloin tuote on tehty heti myytäväksi ja hinta on kohdallaan. Tämä ei kuitenkaan päde aina, siksi sitä ei voi antaa neuvoksi, Gullichsen ja Laurila vinkkaavat.

Kaksikko kehottaa suosimaan aina luomujauhelihaa. Viimeisen käyttöpäivän sijaan pakkauksesta kannattaa sen sijaan lukaista tuotteen pakkauspäivämäärä.

Maustettu jauheliha:

400g naudanpaistijauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
voita
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 chilipalko (ei pakollinen)

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi, hienonna myös chilipalko.
2. Kuullota sipuleita ja chiliä voissa, kunnes ne pehmenevät. Nosta sipulit sivuun odottamaan.
3. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla, 200 gramman erissä. Riko jauhelihan rakenne puulastalla ihan muruksi, jotta se ruskistuu joka puolelta.
4. Yhdistä paistettu jauheliha ja sipulit. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Resepti: 400g – parhaat jauhelihareseptit ( Hanna Gullichsen & Joonas Laurila, No Tofu Publishing 2015)

– Välillä viimeiseksi myyntipäiväksi on arvottu niin kaukainen ajankohta, että lapsi oppii derivoimaan ennen kuin jauheliha vanhenee. Älä siis katso viimeistä myyntipäivää, katso pakkauspäivää.

Ostatko tietämättäsi kertaalleen pakastettua jauhelihaa?

Moni suomalainen on varmasti jauhelihaa paistaessaan huomannut ärsyttävän ilmiön: jauhelihasta saattaa paistovaiheessa irrota yhtäkkiä niin paljon nestettä, että lihasta tulee paistetun sijaan keitettyä. Tällöin jauhelihasta tulee vettynyttä ja harmaata, eikä lainkaan optimaalisesti ruskistettua herkkua.

Gullichsenin ja Laurilan mukaan ilmiö johtuu siitä, että markettijauheliha voi usein olla kertaalleen pakastettua.

– Osta jauhelihaa, jota ei ole pakastettu. Tiesitkö, että moni muovilaatikkoon pakattu jauheliha on jo kertaalleen pakastettu? En tiennyt aiemmin minäkään. Ihmettelin vain, kun jauheliha kiehui pannulla, vaikka sitä paistoi kuinka kuumalla pannulla, kuinka oikeaoppisesti tahansa. Se kiehui siksi, että jauhelihasta vapautui vettä, joka oli kondensoitunut siihen pakastuksen aikana, Gullichsen kirjoittaa.

Jauhelihapakkauksissa ei yleensä kerrota, onko liha kenties kertaalleen pakastettua. Siispä ainoa vaihtoehto on Gullichsenin mukaan ottaa itse selvää valmistajilta, kysyä kauppiaalta tai googlettaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja