Laihdutuskikka, joka toimii tutkitusti: Leipä ja pastakin sallittua!
Täysjyväviljojen suosiminen voi tutkimuksen mukaan helpottaa painonhallintaa. Verrattuna teollisiin viljoihin täysjyvävilja voi nimittäin vähentää energiansaantia.
Tulokset perustuvat 81 yli 40-vuotiaan vapaaehtoisen kokeeseen, jossa osallistujat noudattivat kuuden viikon ajan täysjyväviljoja sisältävää ruokavaliota ja toisen samanmittaisen jakson teollisia viljoja sisältävää. Muilta osin ruokavaliot pysyivät samoina.
Analyysin perusteella täysjyväviljaa syödessä osallistujien kehosta poistui ulosteen mukana enemmän energiaa kuin teollisia viljoja syödessä. Keskimäärin tämä tarkoitti 92 kilokalorin vähennystä päivässä. Täysjyvävilja saattoi myös parantaa osallistujien glukoosiaineenvaihduntaa.
Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljan on osoitettu auttavan laihduttamisessa ainakin verrattuna teolliseen viljaan, ja nyt julkaistut tulokset saattavatkin osittain selittää, mistä ilmiö johtuu. Täysjyväviljoissa on paljon ravintokuituja, joiden on osoitettu olevan monella tapaa hyväksi terveydelle.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan