Päärynää kannattaisi syödä joka päivä – näin tuttu hedelmä vaikuttaa terveyteen

päärynät
Päärynät ovat todellisia terveyspommeja. Shutterstock

Päärynät ovat sekä herkullisia että superterveellisiä. Ota selvää, miksi päärynä kannattaa lisätä ruokavalioon!

Päärynät ovat erinomaisia kuidun lähteitä ja todellisia C-vitamiinipommeja. Ne sopivat loistavasti myös painonpudottajan ruokavalioon, sillä niissä on vain vähän kilokaloreita ja ne ovat täysin rasvattomia ja kolesterolittomia. Blackdoctor-sivusto listasi päärynän viisi hyvää terveysvaikutusta.

1. Auttavat painonhallinnassa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että päärynöiden lisääminen ruokavalioon nopeuttaa painonpudotusta. Eräässä tutkimuksessa selvisi myös, että naiset, jotka söivät kolme päärynää päivässä, laihtuivat nopeammin verrattuna naisiin, jotka söivät vain vähän hedelmiä.

Päärynät myös täyttävät hyvin ja pitävät kylläisenä pitkään niiden sisältämän runsaan kuitumäärän ansiosta. Hedelmä on parempi vaihtoehto välipalaksi kuin esimerkiksi saman kalorimäärän sisältämä kaurakeksi.

2. Edistävät suoliston terveyttä

Suoliston terveys on avainasemassa koko kehon hyvinvointiin. Se vaikuttaa muun muassa immuunijärjestelmän ja hermoston toimivuuteen. Päärynät sisältävät runsaasti kuitua, joka on hyväksi suolistolle.

Päärynöiden sisältämä kuitu auttaa suolistoa toimimaan hyvin. Päärynä on yksi kuiturikkaimmista hedelmistä. Yhdessä päärynässä on keskimäärin 6 grammaa kuitua, joka on 24 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. Muista syödä myös päärynän kuori, sillä suurin osa kuidusta on siinä!

3. Ehkäisevät syöpää

Hedelmillä ja vihanneksilla on tutkittu olevan ehkäisevä vaikutus suoliston kasvaimia vastaan. Vahvin hyöty oli juuri hedelmien syömisellä. Syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia uskotaan olevan runsas kuitupitoisuus ja muut hedelmän ravinteet. Tutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisillä, jotka söivät kuusi annosta hedelmiä päivässä, oli pienempi riski suolen kasvaimiin, kuin heillä, jotka söivät vain yhden annoksen hedelmiä.

4. Edistävät sydämen terveyttä

Päärynät eivät sisällä natriumia, rasvaa eivätkä kolesterolia, joten ne ovat sydämelle terveellistä syötävää. Myös päärynöiden sisältämä kuitu ja C-vitamiini edistävät sydämen terveyttä. Tutkijat ovat havainneet, että kaikista hedelmistä juuri omenat ja päärynät suojaavat parhaiten sydänsairauksilta. Sydänsairauksiin vaikuttavat tietysti myös muut tekijät, kuten ikä, muu ruokavalio, genetiikka ja liikunnan määrä.

5. Ehkäisevät korkeaa verenpainetta

Hedelmien ja vihannesten syönnin lisääminen auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Kaliumin saanti vähentää natriumin aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia verenpaineeseen. Myös tämän vuoksi kannattaakin syödä päärynöitä, sillä ne sisältävät runsaasti kaliumia.

Lähde: Blackdoctor

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!