Päärynää kannattaisi syödä joka päivä – näin tuttu hedelmä vaikuttaa terveyteen

Päärynät ovat sekä herkullisia että superterveellisiä. Ota selvää, miksi päärynä kannattaa lisätä ruokavalioon!
Päärynät ovat erinomaisia kuidun lähteitä ja todellisia C-vitamiinipommeja. Ne sopivat loistavasti myös painonpudottajan ruokavalioon, sillä niissä on vain vähän kilokaloreita ja ne ovat täysin rasvattomia ja kolesterolittomia. Blackdoctor-sivusto listasi päärynän viisi hyvää terveysvaikutusta.
1. Auttavat painonhallinnassa
Tutkimukset ovat osoittaneet, että päärynöiden lisääminen ruokavalioon nopeuttaa painonpudotusta. Eräässä tutkimuksessa selvisi myös, että naiset, jotka söivät kolme päärynää päivässä, laihtuivat nopeammin verrattuna naisiin, jotka söivät vain vähän hedelmiä.
Päärynät myös täyttävät hyvin ja pitävät kylläisenä pitkään niiden sisältämän runsaan kuitumäärän ansiosta. Hedelmä on parempi vaihtoehto välipalaksi kuin esimerkiksi saman kalorimäärän sisältämä kaurakeksi.
2. Edistävät suoliston terveyttä
Suoliston terveys on avainasemassa koko kehon hyvinvointiin. Se vaikuttaa muun muassa immuunijärjestelmän ja hermoston toimivuuteen. Päärynät sisältävät runsaasti kuitua, joka on hyväksi suolistolle.
Päärynöiden sisältämä kuitu auttaa suolistoa toimimaan hyvin. Päärynä on yksi kuiturikkaimmista hedelmistä. Yhdessä päärynässä on keskimäärin 6 grammaa kuitua, joka on 24 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. Muista syödä myös päärynän kuori, sillä suurin osa kuidusta on siinä!
3. Ehkäisevät syöpää
Hedelmillä ja vihanneksilla on tutkittu olevan ehkäisevä vaikutus suoliston kasvaimia vastaan. Vahvin hyöty oli juuri hedelmien syömisellä. Syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia uskotaan olevan runsas kuitupitoisuus ja muut hedelmän ravinteet. Tutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisillä, jotka söivät kuusi annosta hedelmiä päivässä, oli pienempi riski suolen kasvaimiin, kuin heillä, jotka söivät vain yhden annoksen hedelmiä.
4. Edistävät sydämen terveyttä
Päärynät eivät sisällä natriumia, rasvaa eivätkä kolesterolia, joten ne ovat sydämelle terveellistä syötävää. Myös päärynöiden sisältämä kuitu ja C-vitamiini edistävät sydämen terveyttä. Tutkijat ovat havainneet, että kaikista hedelmistä juuri omenat ja päärynät suojaavat parhaiten sydänsairauksilta. Sydänsairauksiin vaikuttavat tietysti myös muut tekijät, kuten ikä, muu ruokavalio, genetiikka ja liikunnan määrä.
5. Ehkäisevät korkeaa verenpainetta
Hedelmien ja vihannesten syönnin lisääminen auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Kaliumin saanti vähentää natriumin aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia verenpaineeseen. Myös tämän vuoksi kannattaakin syödä päärynöitä, sillä ne sisältävät runsaasti kaliumia.
Lähde: Blackdoctor
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Koko Suomi leipoo: Juustoinen siemennäkkäri ja mausteiset parmesaanipikkuleivät
-
Koko Suomi leipoo: Rypytetty punnuspulla
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Koko Suomi leipoo: Mummin mustikkasuu, Juulian resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä