Paahdettua luuta ja mustekalan mustetta – ovatko nämä Suomen oudoimmat drinkit?

Lilla e cocktail
Liquorice root & Lemon -cocktail tarjoillaa veistoksellisesta astiasta. Tomi Parkkonen

Erilaisia juomasekoituksia voi tehdä loputtomasti, mutta harvoista drinkeistä saa näin oudoilla ainesosilla yhtä maukkaita.

Helsingissä sijaitsevan Hotel Lilla Robertsin yhteydessä toimiva Bar Lilla e tarjoaa massasta poikkeavia cocktaileja, jotka saattavat kuulostaa monesta erittäin kummallisilta.

Mustekalan muste antaa väriä

Yksi Bar Lilla e:n erikoisimmista drinkeistä lienee juoma, johon käytetään mustekalan mustetta. Baarin perustajajäsenen, baarimikko Jarkko Issukan mukaan muste ei ole turhaan osa cocktailia.

– Mustekalan musteen on tarkoitus tuoda juomaan väriä. Halusimme sitruunaiseen cocktailiin mustan efektin mukaan, Issukka kertoo.

Liquorice root & Lemon -nimiseen drinkkiin tulee mustekalan musteen lisäksi muun muassa kanelia ja sen tarjoiluasia koristellaan syötävillä kukkasilla ja tuhkalla.

Luut eivät ole ainoastaan koirille

Bones & Tomatoes -cocktailin esikuvana toimii Bloody Mary. Normaalista tomaattisesta drinkistä sen erottaa paahdettu luu.

– Juomaa varten valmistetaan luuvodka. Luut paahdetaan uunissa, jonka jälkeen ne laitetaan vodkan kanssa pussiin, jota uitetaan tunti 52-asteisessa vedessä, Issukka paljastaa.

Paahdettu luu ei ainoastaan tee juomasta mielenkiintoista, vaan antaa sille ominaisen maun. Perinteiseen Bloody Maryyn haluttiin saada barbecuemaista makua, joten luu pääsikin osaksi tätä mielenkiintoista cocktailia.

– Maku on selkeästi sellainen, jota moni on maistanut esimerkiksi lihakeitossa. Maku on suolainen ja vahva. Sellaisenaan luuvodka on äärimmäisen vaikeasti lähestyttävä, mutta toimii erinomaisesti kyseisessä cocktailissa, Issukka kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.