Mainos

Outo väite kiertää netissä: Värjätäänkö rasvaton maito todella valkoiseksi?

Onko rasvaton maito oikeasti harmaata, ja värjätäänkö se valkoiseksi, jotta se tekisi kauppansa kuluttajille? 

Rasvattomasta maidosta on kiertänyt sitkeä huhu jo vuosien ajan, ja keskustelupalstoilla esitetään edelleen totena väitettä, jonka mukaan rasvaton maito on pitkälle prosessoitua harmaata litkua, joka on värjätty valkoiseksi. Onko väite totta, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen?

– Rasvaton maito on väriltään erilaista kuin kulutusmaito, se on raaka fakta. Ei turhaan puhuta kermanvalkoisesta, kermahan on keltaisempaa. Rasvattomassa maidossa ei ole mukana rasvaa, joten se taittaa väriltään enemmän siniseen tai harmaaseen, mikä voi ihmisistä olla oudon näköistä. Kyse on siitä, miten valo heijastuu, Partanen selittää.

– Väriaineita maitoon ei laiteta. Se on ihan laissa kielletty, hän jatkaa. 

Partanen muistuttaa, ettei 1,5 prosenttia rasvaa sisältävä kevytmaito ole sen vähemmän prosessoitua kuin rasvatonkaan maito vaan itse asiassa päinvastoin.

– Kevytmaitoa ei tehdä niin, että maidosta poistettaisiin rasvaa hiljalleen, kunnes rasvapitoisuus on 1,5 prosenttia. Maidosta poistetaan ensin kaikki rasva, ja sen jälkeen siihen lisätään rasvaa niin, että pitoisuudeksi tulee 1,5 prosenttia. Itse asiassa kevytmaidon tuotannossa on siis yksi prosessi enemmän kuin rasvattoman maidon tuotannossa. 


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja