Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Osso buco ja risotto alla milanese

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 30.07.2012 11:25

Osso buco antaa kaikua jostain lapsuuteni 1970-luvulta. En muista yksittäisiä annoksia, mutta mielikuvat ovat vahvat. Ruokalajiin törmää nykyisin aniharvoin, joten halusin palauttaa sen mieliin. Sen tämä italialaisklassikko ansaitsee. Vierailin muutama vuosi sitten onton luun syntysijoilla Milanossa, mutta valitettavasti unohdin maistaa sitä. Sen sijaan paikallinen, luullinen schnitzel cotoletta alla milanese ja sahramirisotto piirtyivät makuhermoille ikuisesti.

Alunperin osso buco tehtiin ilman tomaattia eli in bianco, mutta nykyisin se on useimmiten tomaattipohjainen. Molempi parempi.

Osso buco on varsin edullinen liha, mikäli teet sen naudasta (alle kympin kilo). Oikeaoppisesti vasikasta kokattuna hiukan kalliimpi. Edullinen liha vaatii aikaa mureutuakseen. Hauduta sitä ainakin 2,5 h lihan laadusta riippuen. Kruunasin potkan gremolata-tahnalla. Luun sisällä oleva luuydin on monille suurta herkkua. Sen voi lipaista vaikkapa leipäpalan päälle makupalaksi. Itse en tällä kertaa leivittänyt lihaa vehnäjauhoissa, vaan grillasin syyt kiinni ja laitoin sitten pataan. Pieni savuaromi on aina hyvästä. Risotto alla milaneseen käytin riisin sijaan tapani mukaan emmervehnää.

Osso buco alla milanese

vasikanpotkaa paksuina viipaleina (200-250 g/syöjä), voit käyttää myös nautaa

vehnäjauhoja leivittämiseen

suolaa

pippuria

oliiviöljyä

2 porkkanaa hienonnettuna

2 sellerinvartta hienonnettuna

1 sipuli hienonnettuna

2 laakerinlehteä

1 tlk tomaattia

3 dl valkoviiniä

5 dl kana- tai lihalientä

yrttejä maun mukaan, esim. timjamia, rosmariinia, salviaa

Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Pyörittele lihat kevyesti jauhoissa. Kuumenna iso kattila tai kasari ja kaada sille oliiviöljyä. Paista lihoihin kaunis pinta molemmin puolin. Ota lihat sivuun. Kuullota sipulia, porkkanaa, selleriä ja laakerinlehtiä muutama minuutti. Kaada mukaan viini ja anna sen kiehua hetken aikaa. Lisää joukkoon liha, liemi, tomaatti ja yrtit. Nesteen tulisi yltää lihojen päälle. Mikäli ei riitä, lisää viiniä. Anna hautua hiljalleen vähintään 2,5 h. Tarjoile risotto alla milanesen ja gremolatan kanssa (kts. ohjeet alla).

Risotto alla milanese

2 dl risottoriisiä tai ohrasuurimoita

pieni hitunen sahramia

1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)

1 varsisellerin varsi hienonnettuna

1 lasi kuiva valkoviiniä

7-10 dl kanalientä

2 nokaretta voita

1 rkl oliiviöljyä

70-100 g parmesaania raastettuna

suolaa

pippuria

Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljy ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja selleri. Kuullota hetki ja kaada mukaan riisi/ohra. Riisistä irtoaa enemmän tärkkelystä, joten pyöritä sitä kauemmin kuin ohraa. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Sekoita mukaan sahrami. Kippaa 1 dl kanalientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Riisin/ohran lähestyessä al dente -tasoa, mausta se suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Risoton tulee olla mehevää.

Gremolata

1 sitruunan kuori raastettuna (keltainen osa)

1 appelsiinin kuori raastettuna (oranssi osa)

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

puoli nippua lehtipersiljaa hienonnettuna

suolaa

pippuria

Yhdistä aineet esim. morttelissa ja jauha tahnaksi. Gremolatan kuuluu olla tiivistä tahnaa mielummin kuin peston oloista löysempää kastiketta. Mausta mieleiseksi. Ripottele lihan päälle.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Paistetut vihreät tomaatit - raakileista herkuksiPollo alla Romana - kanaa roomalaisittainCroque Monsieur - joulun tähteiden herkkusijoituspaikkaLasagne alla bolognese - paras maistamaniYön yli hautunut vorschmackAnkankoipea appelsiinikastikkeessa appelsiinilla maustetun risoton kera
klassikkoohrattoosso bucoreseptirisottoslow food

Tuoreimmat aiheesta

klassikko
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 02.10.201617:45
    alkupala

    Paistetut vihreät tomaatit - raakileista herkuksi

  • 10.01.201617:55
    broileri

    Pollo alla Romana - kanaa roomalaisittain

  • 25.12.201510:12
    Croque Monsieur

    Croque Monsieur - joulun tähteiden herkkusijoituspaikka

  • 02.09.201521:45
    bechamel

    Lasagne alla bolognese - paras maistamani

  • 31.08.201418:10
    lammas

    Yön yli hautunut vorschmack