Osaatko varmasti? Näin kananmuna paistetaan oikein – "parasta pikaruokaa, mitä tiedän"
Paistettu muna on supersimppeli ja ravitseva aamiaisherkku. Näin valmistat siitä mahdollisimman täydellisen.
Sanna Mansikkamäen Muna-keittokirjassa esitellään erilaisia herkullisia tapoja nauttia kananmunia aina perinteisistä keitetyistä munista monimutkaisempiin munaruokiin. Yksi Mansikkamäen munasuosikeista on varmasti myös yksi helpoimmista munaresepteistä:
Parhaat lisukkeet ja mausteet paistetulle munalle: Hienonnettua kevätsipulia, kuutioituja kirsikkatomaatteja, avokadoviipaleet ja chilikastike, tuore hienonnettu chili, tuoreet yrtit kuten basilika, oregano ja salvia, togarashi-mausteseos jne...
– Paistettu muna on parasta pikaruokaa, mitä tiedän. Ne maistuvat aamiaisella sellaisenaan, leivän päällä ja lisukkeena erilaisissa ruoissa, ruokatoimittaja-munakirjailija Mansikkamäki kirjoittaa.
Täydellinen paistettu muna
Sanna Mansikkamäki suosittelee valitsemaan paistetulle munalle pinnoitetun pannun. Kananmunien tulee olla mahdollisimman tuoreita, jotta munien maku pääsee oikeuksiinsa.
4 kananmunaa
1 rkl rypsiöljyä tai voita
suolaa
mustapippuria
Kuumenna pannu kuumaksi ja pyyhkäise öljyä pannuun tai tipauta voinokare pannulle. Alenna vähän lämpötilaa jo tässä vaiheessa.
Älä tiputa munaa liian korkealta - keltuainen voi rikkoutua.
Liian kuumassa paistaminen paistaa munan liian nopeasti ja reunat palaat herkästi. Pidä siis lämpötila kuumana, mutta ei tulikuumana.
Sannan vinkki: Jos teet isolle porukalle paistettuja munia, voit pitää munia lämpimässä 90-asteisessa uunissa. Ne tosin vähän sitkistyvät seistessään.
Anna munan paistua rauhassa. Sitä ei tarvitse liikutella pannulla. Isolla pannulla voi paistaa useamman munan kerrallaan. Jos munat osuvat toisiinsa, se ei haittaa.
Jos haluat jättää keltuaisen kokonaiseksi ja vähän valuvaksi, älä käännä munaa. Tätä munaa kutsutaan häränsilmäksi. Paista sitä noin 2,5–3 minuuttia. Nosta muna lastalla lautaselle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria ja syö heti kuumana.
Jos haluat kypsän munan, joka on paistettu vain toiselta puolelta, käytä kantta. Nosta kansi pannun päälle, näin keltuainenkin kypsyy.
Jos haluat molemmilta puolilta paistetun munan, paina keltuaista keskeltä esimerkiksi lastalla niin, että se rikkoutuu. Käännä muna lastalla 1,5 minuutin paistamisen jälkeen ja paista vielä toiselta puolelta. Nosta lautaselle, ripottele päälle suolaa ja pippuria. Syö heti.
Lisää lisukkeita munan päälle juuri ennen tarjoilua halutessasi.
Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa