Onko ruokasi vielä syötävää? Älä tuijota päiväyksiä liian tarkasti
Oletko koskaan joutunut pohtimaan, voitko vielä tarjoilla ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt? Lue, mitä kannattaa huomioida.
Elintarvikkeisiin merkityt parasta ennen -päiväykset eivät ole kiveen kirjoitettuja käskyjä, vaan maalaisjärki on tärkein valttikortti ruoan syömäkelpoisuutta arvioidessa. Tässä kuitenkin Prevention-sivuston kokoama ohjenuora elintarvikkeiden säilyvyydestä.
Maitotuotteet
Maitotuotteiden tuoreus kulkee toki tiiviisti käsikynkässä parasta ennen -päiväyksien kanssa, mutta ne voivat kyllä säilyä pidempäänkin. Jos olet säilyttänyt maitoa koko ajan jääkaapissa, sitä voi usein juoda vielä viikonkin parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Kreikkalainen jogurtti voi säilyä jääkaapissa 1–2 viikkoa päiväyksen jälkeen. Parmesaani saattaa säilyä 2–4 kuukautta päiväyksen jälkeen jääkaapissa ja 6–8 kuukautta pakastimessa.
Hedelmät ja marjat
Joillain hedelmillä on pitkäkin säilyvyysaika, toiset taas mätänevät hyvinkin pian. Tuoreiden hedelmien kanssa maalaisjärki kannattaakin ottaa käyttöön, sillä ohjeistettuja päiväyksiä ei niiden kanssa tule – haista, koske, maista ja katsele, onko hedelmä syötävän oloinen. Esimerkiksi omenoiden säilyvyysaika voi olla hyvinkin pitkä – jopa 1–2 kuukautta jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa valolta suojattuna ja nelisen viikkoa huoneenlämmössä. Mustikat puolestaan voivat säilyä jääkaapissa jopa 10 päivää, mutta huoneenlämmössä vain pari päivää. Pakastimessa marjat säilyvät noin 8 kuukautta.
Siipikarja, kala ja liha
Omat aistit tulevat taas tarpeeseen, kun mietit, ovatko liharuokasi vielä syötäviä. Älä arvuuttele: jos lihan väri tai koostumus näyttää oudolta, heitä se suosiolla pois. Yleensä viimeistä käyttöpäivää kannattaa noudattaa näiden herkästi pilaantuvien ruokien kanssa ja peukalosääntönä voisi sanoa, että tuore kana ei säily jääkaapissa kuin korkeintaan 1–2 päivää päiväyksensä jälkeen – paistettu kana voi säilyä pidempään. Kala puolestaan voi säilyä jääkaapissa päivän tai pari päiväyksensä jälkeen.
Leivät ja murot
Tuore leipä kuivahtaa jo muutamassa päivässä parasta ennen -päiväyksensä jälkeen. Pakattu leipä säilyy kauemmin, jopa 7 päivää parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos sitä on säilytetty ilmatiiviissä pakkauksessa, kuivassa ja puhtaassa paikassa. Pakastimessa leipä voi säilyä kolmekin kuukautta. Avattu muropaketti puolestaan voi säilyä jopa 6 kuukautta, jos paketti on tiiviisti suljettu käyttöjen välillä. Ilma, kosteus, lämpö ja valo nopeuttavat pilaantumista, joten pidä murot viileässä ja kuivassa paikassa.
Vihannekset
Kuten hedelmätkin, useimmat tuoreet vihannekset ostetaan ilman parasta ennen -päiväystä, joten tutkaile niiden koostumusta, väriä ja tuoksua. Parsa säilyy usein 5–7 päivää ostosta, paprikat jopa pari viikkoa. Säilykevihannekset säilyvät viileässä ja kuivassa paikassa joa 1–2 vuotta päiväyksen jälkeen!
Lähteet: Prevention, Evira
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti