Onko ostamasi ruoka varmasti luomua? Näin sitä valvotaan
Kuinka Suomessa pidetään huolta siitä, että asiakas voi luottaa siihen, että luomu on todella luomua?
Luomuelintarvikkeita valvotaan nykyäänkin Suomessa tarkkaan, mutta vuonna 2015 niitä aiotaan valvoa entistä tehokkaammin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on laatinut ohjeet siitä, kuinka luomutuotteiden aitous voidaan varmistaa ennen niiden saapumista kauppaan.
Luomu merkitään eurolehtimerkillä
Luomutuotteen tunnistaa kaupassa luomumerkinnästä. Pakatuissa tuotteissa pitää aina olla EU:n luomutunnus eli vihreä eurolehti. Lisäksi tuotteiden tiedoissa on mainittava maatalousperäisten raaka-aineiden tuotantopaikka sekä kyseisen elintarvikkeen tuotantoa valvoneen viranomaisen tunnusnumero.
Luomutuotteet säilytetään erillään
On tärkeää, että voidaan taata se, että luomutuotteen ostava kuluttaja voi luottaa siihen, että tuote on todella luomua. Tästä syystä luomuelintarvikkeet on pidettävä erillään tavanomaisista tuotteista. Mikäli luomutuotetta myydään kaupassa irtotavarana, valvontaviranomaisen tunnusnumeron pitää näkyä jo myyntikyltissä. Valmiiksi pakattuja luomuelintarvikkeita ei kuitenkaan tarvitse pitää erillään, koska ne on merkitty EU:n luomutunnuksella.
Elintarvikeviranomainen valvoo
Luomuelintarvikkeiden myyntiä valvoo Suomessa kunnan elintarvikeviranomainen. Jos luonnonmukaisuudesta ei voida olla varmoja, on elintarvikeviranomaisen velvollisuus poistaa luomumerkinnät. Tästä huolimatta tuotteet voidaan myydä asiakkaille – kuitenkin ilman luomumerkintää.
Lähde: Evira
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut