Onko ostamasi ruoka varmasti luomua? Näin sitä valvotaan

Vihannekset luomu

Kuinka Suomessa pidetään huolta siitä, että asiakas voi luottaa siihen, että luomu on todella luomua?

Luomuelintarvikkeita valvotaan nykyäänkin Suomessa tarkkaan, mutta vuonna 2015 niitä aiotaan valvoa entistä tehokkaammin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on laatinut ohjeet siitä, kuinka luomutuotteiden aitous voidaan varmistaa ennen niiden saapumista kauppaan.

Luomu merkitään eurolehtimerkillä

Luomutuotteen tunnistaa kaupassa luomumerkinnästä. Pakatuissa tuotteissa pitää aina olla EU:n luomutunnus eli vihreä eurolehti. Lisäksi tuotteiden tiedoissa on mainittava maatalousperäisten raaka-aineiden tuotantopaikka sekä kyseisen elintarvikkeen tuotantoa valvoneen viranomaisen tunnusnumero.

Luomutuotteet säilytetään erillään

On tärkeää, että voidaan taata se, että luomutuotteen ostava kuluttaja voi luottaa siihen, että tuote on todella luomua. Tästä syystä luomuelintarvikkeet on pidettävä erillään tavanomaisista tuotteista. Mikäli luomutuotetta myydään kaupassa irtotavarana, valvontaviranomaisen tunnusnumeron pitää näkyä jo myyntikyltissä. Valmiiksi pakattuja luomuelintarvikkeita ei kuitenkaan tarvitse pitää erillään, koska ne on merkitty EU:n luomutunnuksella.

Elintarvikeviranomainen valvoo

Luomuelintarvikkeiden myyntiä valvoo Suomessa kunnan elintarvikeviranomainen. Jos luonnonmukaisuudesta ei voida olla varmoja, on elintarvikeviranomaisen velvollisuus poistaa luomumerkinnät. Tästä huolimatta tuotteet voidaan myydä asiakkaille – kuitenkin ilman luomumerkintää.

Lähde: Evira

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja