Onko hyllyssäsi pilaantunutta alkoholia? Näin säilytät juomia oikeaoppisesti!

alkoholi,-olut,-viini,-viina
Kaikkia juomia ei ole tarkoitus säilyttää kotona kauaa. Shutterstock

Osa alkoholijuomista säilyy parhaimmillaan vain muutaman kuukauden ja toiset taas useita vuosia. Käy juomahyllysi läpi ja selvitä, ettei hyllyssäsi vaan ole jo pahaksi menneitä juomia.

Osa alkoholijuomista säilyy kotona pitkäänkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkia juomia ei ole tarkoitus säilyttää kotona paria kuukautta pidempään.

Näin säilytät alkoholijuomia oikeaoppisesti

Kaikki alkoholijuomat tulisi säilyttää pääasiallisesti viileässä, pimeässä ja tasalämpöisessä paikassa. Erityisesti kesällä kuluttajat suosivat hanapakkauksia. Muista kuitenkin säilyttää ne ylösalaisin niin, että hana on ylöspäin.

Jos sinulla on luonnonkorkilla suljettu pullo, niin säilytä se makuullaan, jotta korkki pysyy kosteana ja tiiviinä. Tämä ei kuitenkaan koske väkeviä alkoholijuomia.

Näin kauan juomat säilyvät

Viinit

Viinit ovat yleensä parhaimmillaan 1–1,5 vuoden sisällä ostohetkestä. Toki osa viineistä säilyy pidempäänkin ja niiden optimaalinen juontihetki voi olla vaikka viidenkin vuoden päässä.

Väkevät viinit

Väkevät viinit, kuten sherryt ja portviinit, säilyvät avaamattomina yleensä useita vuosia. Avattuina ne kuitenkin vanhenevat usein jo parissa viikossa.

Väkevät alkoholijuomat

Väkevät alkoholijuomat, kuten viinat, konjakit ja rommit säilyvät avaamattomina ja avattuina useita vuosia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ajan myötä niissä tapahtuu alkoholin ja aromien laimentumista.

Liköörit

Likööreissä on yleensä melko paljon sokereita ja alkoholia, joten ne säilyvät hyvin. Poikkeuksena kuitenkin marja- ja kermaliköörit, jotka säilyvät noin vuoden ostohetkestä.

Oluet

Oluen maku ei yleensä parane pullossa. Viileässä oluita voi kyllä säilyttää muutaman kuukauden, mutta lämpimässä niiden maku heikkenee pikaisesti.

Varastointilämpötilat

Väkevät alkoholijuomat                       viileä huoneen lämpö

Miedot liköörit                                                    10–15 astetta

Väkevät viinit                                                     10–15 astetta

Punaviinit                                                            10–15 astetta

Rosee-, valko-, kuohuviinit, long drinkit        7–10 astetta

Alkoholittomat                                                   7–10 astetta

Olut                                                                      5–8 astetta

Lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja