Olutvalikoimien ennustetaan laajenevan – gluteenittomien oluiden kysyntä kasvussa
Gluteenittomien oluiden myynti on kääntynyt viime vuosina nousuun. Keliaakikoille on luvassa hyviä uutisia, sillä olutvalikoimien ennustetaan laajenevan lähitulevaisuudessa.
Yleinen kiinnostus gluteenitonta ruokavaliota kohtaan on nostanut gluteenittomien oluiden kysyntää. Kysyntä on laajentanut myös valikoimaa.
– Gluteenittomien oluiden myynti tulee varmasti kasvamaan, sillä tämä suunta on havaittavissa jo muualla Euroopassa, Mercantem Oy:n myyntiassistentti Hanna Ylitalo kertoo.
Gluteenittomien oluiden tarjonta ei ole Suomessa vielä muun Euroopan tasoa, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.
Gluteenin määrä riippuu oluttyypistä
Perinteisesti olutta on pidetty epäsopivana gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, sillä olut on ohrasta valmistettu viljatuote. Useimmat ohrapohjaiset, gluteenittomalla tuotemerkillä varustetut oluet sopivat kuitenkin keliaakikoille pieninä määrinä nautittuina.
Keliakialiiton asiantuntijaneuvoston mukaan keliaakikot voivat juoda olutta, mikäli niiden gluteenipitoisuus on alle 20 ppm. Suomen Keliakialiiton ja Alkon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten oluiden gluteenipitoisuudet ovat yleisesti ottaen muita eurooppalaisia oluita matalampia.
Oluessa gluteenin määrä riippuu täysin oluen tyypistä ja valmistustavasta. Vahvemmissa oluissa ja vehnäoluissa on paljon gluteenia, lagereissa puolestaan vähemmän. Keliaakikko voikin juoda ohrapohjaisia gluteenittoman tuotteen merkillä varustettuja oluita kaksi 0,33 litran pulloa päivässä.
Tutustu ainesosaluetteloon
Luontaisesti gluteenittomia oluita voi sen sijaan nauttia ilman pelkoa gluteenipitoisuuden ylittymisestä. Nämä oluet on valmistettu useimmiten hirssistä, tattarista, durrasta tai riisistä.
Gluteenittomalta kuulostavien oluiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja tutustua ainesosaluetteloon, sillä esimerkiksi monet maissioluet sisältävät nimestään huolimatta myös ohraa, tai muita viljoja.
– Kun täysin gluteenittomat oluet tulevat kunnolla ihmisten tietoisuuteen, niitä saadaan lisää myyntiin myös Suomen markkinoille, Hanna Ylitalo ennustaa.
Gluteenittoman tuotteen merkin kriteerit täyttävät tällä hetkellä seuraavat kotimaiset ohrapohjaiset oluet:
Kukko Pils 4,5 %, 0,5 l
Tumma Kukko 3,8 %, 0,5 l
Kukko Lager, 0,5 l
Kukko Ale, 0,5 l
Kukko Vahva Pils, 33 cl (Alkon valikoimissa)
Koff I, 33 cl
Koff Light Beer, 0,5 l
Täyteläinen Kevyt Olut, 33 cl
Seuraavia luontaisesti gluteenittomia oluita on saatavilla Alkosta:
Green´s IPA, 0,5 l
Mongozo Premium Pilsener, 33 cl
Lähteet: Keliakialiitto, Lasso, Olutliitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti