Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oluinen nakkikastike

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 18.09.2013 22:21

Suomalainen kotiruoka ei ole mun heiniä. En ole koskaan liiemmin syttynyt siihen, vaikka olen syönyt varsin mainioita versioita klassikoista. Eiväthän siskonmakkarasoppa, jauhelihakastike, pinaattikeitto, kesäkeitto, karjalanpaisti sun muut huonoja ole, mutta maailmalta löytyy äärettömästi ruokia, jotka ovat enemmän minun makuuni. 

En ole kokkaillut oikeastaan mitään suomalaisia klassikkoruokia ellei yläasteen köksäntunteja lasketa. Tein vuodenvaihteessa listan ruokalupauksista. Niissä oli jostain syystä tai juurikin äsken mainituista syistä mukana nakkikastikkeen teko. Jääkaapissa oli hodari-iltamista jäljellejäänyt nakkipaketti, joka uhkasi mennä vanhaksi. 1+1 ja löysin itseni etsimästä nakkikastikkeen ohjeita. Mitä enemmän niitä luin, sitä vahvemman maun sain kuviteltua suuhuni. Tiedän tarkkaan, miltä nakkikastikkeen "kuuluu" maistua. En vain millään halunnut mielikuvitusmakua todeksi kielenpäälleni. Siispä googletin aihetta lisää ja löysin brittiläisen version, jossa oli jo jotain ideaa ja taatusti moninaisempaa makumaailmaa. Resepti on siis periaatteessa suomennos BBC:n sivuilta, mutta yleisön vaatimuksesta jaan sen teille. Se oli paras nakkisoosini, jota olen syönyt. Ei kuitenkaan kokin ansiosta. Kannattaa kokeilla vaihteeksi. Nautin soosia omasta maasta nostettujen pottujen kera.

Oluinen nakkikastike

2-3 hlölle

300 g nakkeja, ohuiksi "kolikoiksi" leikattuna

3 sipulia, ohuina suikaleina

ripaus sokeria

2 rkl kasviöljyä

nokare voita

ripaus jauhoja suurusteeksi

3 dl tummanpuoleista olutta, esim. ale

3 dl lihalientä

palanen tähtianista

2 neilikkaa

1 tuore laakerinlehti

suolaa

mustapippuria

tuoretta persiljaa koristeeksi

Kuumenna iso paistinpannu keskilämmölle. Laita sille voita ja öljyä. Lisää sipuli ja sokeri. Laske lämpöä alhaiseksi ja hauduta sipuleita 45 min, kunnes ne karamellisoituvat. Sekoita välillä. Paista sillä välin toisella pannulla nakkeihin herkullinen, kullanruskea pinta. Lisää sipuliseokseen ripaus jauhoja, sekoita ja kypsennä niitä minuutin ajan. Lisää olut, lihaliemi, tähtianis, neilikka ja laakerinlehti ja hauduttele, kunnes kastike on mieleisesi paksua ja kiiltävää, noin 15-20 min. Maista välillä ja ota tarvittaessa tähtianis ja neilikka pois liikaa makua antamasta. Ota ne joka tapauksessa lopussa pois kastikkeesta. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nauti keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera. 

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuLahmacun-vegeburgeriMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTA(Vähän niin kuin) StroganoffTartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaVegaaninen porkkanahodari nyhtökaura-chilisoosilla
alebrittiruokakotiruokanakkikastikeolutperunaresepti
MTV Oy, All rights reserved