Oletko sinä maistanut "baarimestarien valttikorttia"? Klassikkojuoma, joka jokaisen pitää tietää!

daiquiri
Keskiviikkona 19.7. vietetään kansainvälistä daiquiri-päivää. Shutterstock

Tänään keskiviikkona 19.7. vietetään kainsainvälistä daiquiri-päivää. Kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista cocktaileista, jonka juuret yltävät aina 1800-luvulle saakka.

Daiquiri-cocktailin maailmanlaajuinen suosio on helppo ymmärtää: juoma on yksinkertainen valmistaa vain muutamasta raaka-aineesta, joita on yleensä aina helposti saatavilla.

Daiquiri sai nimensä myöhään 1800-luvulla. Yhdysvaltalainen insinööri Jennings Stockton Cox työskenteli kuuden kollegansa kanssa Daiquirí-nimisessä kaivoksessa kuubalaisen kaupungin Santiago de Cuban ulkopuolella. Joukko pääsi kuumissa ja koruttomissa olosuhteissa käsiksi ainoastaan muutamiin ainesosiin; esimerkiksi limeen, sokeriin ja rommiin. Joskus harvoin hehyvällä tuurilla saivat haltuunsa myös laivakuljetusten mukana tulleita jäitä. Innoissaan he sekoittivat nämä vähäiset ainesosansa viileäksi drinkiksi. Lopputulos oli parempi kuin he olivat osanneet kuvitellakaan. Daiquirí lähti leviämään, ja siitä tuli nopeasti todellinen sensaatio baareissa ympäri maailmaa.

Lopputuloksena syntyy raikkaan tyylikäs juoma, joka sopii erityisesti kesän viilentäväksi cocktailiksi. Kuuluisaa juomaa on nyt haluttu juhlistaa jopa omalla juhlapäivällä, jota vietetään 19.7.

– Daiquiri on yksi ikonisimmista juomista, jonka pitkää historiaa on haluttu nostaa esiin tällä juhlapäivällä. Drinkin alkuperäinen resepti on aivan ensimmäisiä, joita on kirjoitettu kirjoihin Bacardi-rommista, Suomessa Bacardi-rommin brändilähettiläänä työskentelevä Juho Eklund kertoo.

Perinteinen daiquiri valmistuu siis rommista, limestä ja sokerista. Erilaisia variaatioitakin on kuitenkin syntynyt vuosien saatossa. Esimerkiksi kirjailija Ernest Hemingway tunnettiin daiquirin suurena ystävänä – hänen nimikkojuomaansa lisätään perinteisten ainesosien lisäksi greippimehua ja kirsikkalikööriä.

"Baarimestarien valttikortti"

Suomessaki daiquiri lukeutuu monen baarin kärkipään juomiin myyntitilastoissa.

– Rommikola ja Mojito varmaan vievät voiton, mutta daiquirikin on ollut pinnalla pitkään. Varsinkin nyt, kun Suomessa ovat erilaiset cocktailbaarit lähteneet leviämään toden teolla, Eklund kertoo.

Daiquiri-päivä Suomessa:

Aikavälillä 19.–22. heinäkuuta kaksi suomalaista baaria keskittyy erityisesti daiquiri-drinkkiin. Helsinginydinkeskustassa legendaarista juomaa juhlistetaan Eteläesplanadin ja Erottajan lähellä sijaitsevassa Ravintola Groteskissa. Tamperelaiset puolestaan pääsevät nauttimaan klassikkodrinkkiin liittyvistä juhlallisuuksista Sokos Hotel Tornin Moro Sky Barissa.

– Daiquiri on baarimestarien valttikortti. Se on juoma, joka pitää tietää ja joka pitää osata, hän lisää.

Eklundin mukaan daiquiri on ehdoton kesäjuoma, jonka mies itse nauttii mielellään aivan klassisena versiona, hyvin tehtynä. Laadukas ja hyvä daiquiri syntyy, kun käytetään hyviä raaka-aineita ja muistetaan ravistaa.

– Daiquiri vaatii erittäin pitkän ravistuksen ja jäitä. Juoma pitää sheikata jääkylmäksi niin, että sormet melkein jäätyy ravistimeen kiinni, Eklund vinkkaa.

Kokeile kotona: Klassinen daiquiri

Mehu puolikkaasta limestä (2,5 cl)
2 teelusikallista sokeria
4 cl vaaleaa rommia (esim. Bacardi)
Jääkuutioita

Purista limen puolikkaan mehu suoraan ravistimeen.
Sekoita sokeria, kunnes se on kokonaan liuennut.
Kaada sekaan rommi, täytä ravistin jäillä ja ravista kunnolla. Nauti juoma kylmästä cocktail-lasista.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja