Oletko ikinä tehnyt perunamuusia näin? Kristinan ohje saa kuolan valumaan: "Ylitsevuotavasti sulaa juustoa ja rapeaa pekonia"

Kesän perunahitti? Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat 1:26 Kesän perunahitti? Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat

The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Kristina Vänni vinkkaa ohjeen suussa sulavaan perunalisukkeeseen, joka on kuin muusia, mutta todella överillä tavalla! 

Videolla: Testaa myös TikTok-hitti, haitariperunat!

Miten uunissa paistetuista perunoista saa entistäkin parempia? No tietysti paistamalla ne kahdesti! Suositulla The Kitchn -ruokasivustolla ruokatoimittajana työskentelevä Kristina Vänni vinkkaa perunaruoan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

– Kahdesti paistetuilla perunoilla ei voi mennä pieleen! Ylitsevuotavasti sulaa juustoa ja rapeaa pekonia – jokainen haukkaisu tuplapaistettuja perunoita on lämmin ja lohduttava. Miten tämä klassinen lisuke nostetaan uudelle tasolle? Tehdään siitä laatikkoruoka, Kristina vinkkaa sivustolla.

Tuplasti paistettu perunalaatikko on kermaisen juustoisa perunamuusi pekonilla höystettynä

Tuplapaistetut uuniperunat tehdään perinteisesti niin, että perunoiden sisus kaavitaan kuoristaan paiston jälkeen ja sekoitetaan muiden raaka-aineiden, kuten ranskankerman kanssa. Tämän jälkeen seos laitetaan takaisin pottujen kuoriin ja perunat paistetaan uudelleen. Kristinan versiossa potut soseutetaan paiston jälkeen ja yhdistetään tuorejuuston, ranskankerman ja voin kanssa. Sitten seos laitetaan uunivuokaan ja paistetaan lopuksi vielä pekonin ja juuston aateloimana. Näillä raaka-aineilla ei todella voi mennä pieleen!

–  Jos tarjoat tätä vieraille ja haluat säästää aikaa, voit esivalmistella ruoan jääkaappiin jopa pari päivää aiemmin. Ota se sitten jääkaapista puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, peitä pekonilla ja juustolla ja paista loppuun ohjeiden mukaisesti. 

Kristina suosittelee käyttämään ruoassa uuniperunoiksi sopivaa lajiketta.

Tuplasti paistettu perunalaatikko

Kuvan perunalaatikko on Life in the lofthouse -blogin käsialaa. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Ainekset:
n. 1,5 kg perunaa (uuniperunalajike)
60 g voita
100 g tuorejuusta
2 pkt pekonia (yhteensä n. 340 g)
200 g creme fraichea
1-1,5 dl maitoa
½ rku ruohosipulia
n. 200 g cheddarjuustoa raasteena
1 tl suolaa

  1. Laita uuniritilä uunin keskitasolle ja uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Asettele uuniperunat suoraan ritilän päälle uuniin ja paista, kunnes ne ovat kypsiä (noin tunnin verran). Voitele sillä välin uunivuoka (noin 20 x 20 cm). Ota voi ja tuorejuusto jääkaapista ja laita tarvittava määrä isoon kulhoon, jotta ne pehmenevät huoneenlämmössä.
  3. Pilko pekoni ja paista rapeaksi pannulla. Paista pekonit tarvittaessa pienissä erissä. Laita paistetut pekonit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Kun pekonit ovat jäähtyneet, murusta ne.
  4. Ota kypsät perunat uunista. Kun ne ovat tarpeeksi jäähtyneitä, leikkaa ne pitkittäin halki ja lusikoi sisus kulhoon voin ja tuorejuuston kanssa. Lisää joukkoon creme fraiche ja osa maidosta. Soseuta seos esimerkiksi muusinuijan avulla. Lisää tarvittaessa maitoa, jos seos on liian paksu. Mausta teelusikallisella suolaa ja sekoita.
  5. Hienonna ruohosipuli ja raasta cheddarjuusto. Sekoita suurin osa ruohosipuleista, juustoraasteesta ja pekonista perunasoseen joukkoon (säästä osa laatikon kuorrutteeseen). Kaada massa uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle loput juustot. Säästä vielä pekonit ja ruohosipulit.
  6. Paista uunissa 20-25 minuuttia, kunnes juusto on sulanut laatikon päälle. Ripottele lopuksi päälle vielä loput pekonimurut ja ruohosipulit.

Borrowed Bites -blogin versio tuplasti paisetusta perunalaatikosta:

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat