Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko ikinä tehnyt perunamuusia näin? Kristinan ohje saa kuolan valumaan: "Ylitsevuotavasti sulaa juustoa ja rapeaa pekonia"

1:26Kesän perunahitti? Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat
Julkaistu 30.08.2021 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Kristina Vänni vinkkaa ohjeen suussa sulavaan perunalisukkeeseen, joka on kuin muusia, mutta todella överillä tavalla! 

Videolla: Testaa myös TikTok-hitti, haitariperunat!

Miten uunissa paistetuista perunoista saa entistäkin parempia? No tietysti paistamalla ne kahdesti! Suositulla The Kitchn -ruokasivustolla ruokatoimittajana työskentelevä Kristina Vänni vinkkaa perunaruoan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

– Kahdesti paistetuilla perunoilla ei voi mennä pieleen! Ylitsevuotavasti sulaa juustoa ja rapeaa pekonia – jokainen haukkaisu tuplapaistettuja perunoita on lämmin ja lohduttava. Miten tämä klassinen lisuke nostetaan uudelle tasolle? Tehdään siitä laatikkoruoka, Kristina vinkkaa sivustolla.

Tuplasti paistettu perunalaatikko on kermaisen juustoisa perunamuusi pekonilla höystettynä

Tuplapaistetut uuniperunat tehdään perinteisesti niin, että perunoiden sisus kaavitaan kuoristaan paiston jälkeen ja sekoitetaan muiden raaka-aineiden, kuten ranskankerman kanssa. Tämän jälkeen seos laitetaan takaisin pottujen kuoriin ja perunat paistetaan uudelleen. Kristinan versiossa potut soseutetaan paiston jälkeen ja yhdistetään tuorejuuston, ranskankerman ja voin kanssa. Sitten seos laitetaan uunivuokaan ja paistetaan lopuksi vielä pekonin ja juuston aateloimana. Näillä raaka-aineilla ei todella voi mennä pieleen!

–  Jos tarjoat tätä vieraille ja haluat säästää aikaa, voit esivalmistella ruoan jääkaappiin jopa pari päivää aiemmin. Ota se sitten jääkaapista puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, peitä pekonilla ja juustolla ja paista loppuun ohjeiden mukaisesti. 

Kristina suosittelee käyttämään ruoassa uuniperunoiksi sopivaa lajiketta.

Tuplasti paistettu perunalaatikko

Kuvan perunalaatikko on Life in the lofthouse -blogin käsialaa. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Ainekset:
n. 1,5 kg perunaa (uuniperunalajike)
60 g voita
100 g tuorejuusta
2 pkt pekonia (yhteensä n. 340 g)
200 g creme fraichea
1-1,5 dl maitoa
½ rku ruohosipulia
n. 200 g cheddarjuustoa raasteena
1 tl suolaa

  1. Laita uuniritilä uunin keskitasolle ja uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Asettele uuniperunat suoraan ritilän päälle uuniin ja paista, kunnes ne ovat kypsiä (noin tunnin verran). Voitele sillä välin uunivuoka (noin 20 x 20 cm). Ota voi ja tuorejuusto jääkaapista ja laita tarvittava määrä isoon kulhoon, jotta ne pehmenevät huoneenlämmössä.
  3. Pilko pekoni ja paista rapeaksi pannulla. Paista pekonit tarvittaessa pienissä erissä. Laita paistetut pekonit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Kun pekonit ovat jäähtyneet, murusta ne.
  4. Ota kypsät perunat uunista. Kun ne ovat tarpeeksi jäähtyneitä, leikkaa ne pitkittäin halki ja lusikoi sisus kulhoon voin ja tuorejuuston kanssa. Lisää joukkoon creme fraiche ja osa maidosta. Soseuta seos esimerkiksi muusinuijan avulla. Lisää tarvittaessa maitoa, jos seos on liian paksu. Mausta teelusikallisella suolaa ja sekoita.
  5. Hienonna ruohosipuli ja raasta cheddarjuusto. Sekoita suurin osa ruohosipuleista, juustoraasteesta ja pekonista perunasoseen joukkoon (säästä osa laatikon kuorrutteeseen). Kaada massa uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle loput juustot. Säästä vielä pekonit ja ruohosipulit.
  6. Paista uunissa 20-25 minuuttia, kunnes juusto on sulanut laatikon päälle. Ripottele lopuksi päälle vielä loput pekonimurut ja ruohosipulit.

Borrowed Bites -blogin versio tuplasti paisetusta perunalaatikosta:

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lue myös: Mahtava arkiruoka broilerista ja perunasta – Katin helppo ohje: "Voit tehdä jo edellisiltana valmiiksi"

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Paras tapa tehdä paistetut perunat – keitinveteen kannattaa lisätä yllättävä ainesosaYlistetty ohje testissä: Näiden pottujen sanotaan olevan "Instagramin rapeimmat perunat" Kristinan vinkki nostaa paistetut perunat aivan uudelle tasolle: "Pannu uuniin ja taikoja tapahtuu"”Viikon eväät kertaheitolla” – Hannan nerokas lasagne on hyvää ja superhalpaaPerunaruoka, jonka maku nostaa kyyneleet silmiin – voiko tämän herkullisempaa enää olla? Tiesitkö? Näin uuniperunat kannattaisi oikeasti valmistaa
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Mitä myyntiin joulumyyjäisiin? Nämä leivonnaiset viedään käsistä

  • Eilen06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • ma16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • ma11:14
    Juusto

    Nyt iski fetakriisi

  • ma06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"