Oletko hauduttanut teen aina väärin? Älä käytä haudutuspalloa!

teepannu (1)
Teelehdet tarvitsevat tilaa auetakseen kunnolla. Shutterstock

Oikein haudutettu tee on pussiteetä parempaa. Moni kuitenkin hauduttaa teensä väärin.

Hyvän teen valmistus on helppoa, kun tietää miten se tehdään. Forsman Tean toimitusjohtaja Ari Santamäki kertoo, miten tee haudutetaan oikeaoppisesti.

Teelehdet tarvitsevat tilaa aueta

Hyvän teen hauduttaminen ei vaadi paljoa, mutta perusasioiden on oltava kunnossa. Kun käytetään raikasta vettä, laadukasta teetä ja teepannua, päästään jo pitkälle.

Yleisin virhe on, että tee haudutetaan liian pienessä siivilässä.

– Kun hauduttaa teetä, pitää varata tarpeeksi väljä vesi, että teelehdet mahtuvat aukeamaan. Jos käytät pientä haudutuspalloa, niin usein jää jopa puolet siitä arvokkaasta teestä hauduttamatta kun tila ei riitä, sanoo Santamäki.

Jos haluaa hauduttaa vain yhden kupillisen teetä kerrallaan, haudutuspallon sijaan kannattaa käyttää tilavaa siivilää, jonka voi upottaa teekuppiin.

Kun teelehdillä on tilaa aueta kunnolla, maku pääsee jakautumaan tasaisesti.

Teepannussa hauduttaminen on myös taloudellinen ratkaisu. Pienemmällä määrällä saa enemmän makua.

Haudutusaika riippuu teelaadusta

Erilaisten teelaatujen haudutusajoissa voi olla suuriakin eroja. Oikea haudutusaika kannattaa tarkistaa pakkauksesta tai teekaupan myyjältä, mikäli hankit irtoteetä erikoiskaupasta.

Pääsääntöisesti irtotee tarvitsee pussiteetä pidemmän haudutusajan. Pussiteelle riittää usein puolikin minuuttia, mutta irtoteelle se ei riitä.

– Yleensä vihreä tee on 2–4 minuuttia ja musta tee 5 minuutin paikkeilla.

Yrttijuomat kuten rooibos ja mate voivat hautua huomattavasti pidempäänkin, rooibos jopa 8–15 minuuttia, sillä se ei kitkeröidy.

Jos mustaa tai vihreää teetä hauduttaa liian pitkään, niistä alkaa vapautua parkkiaineita, jotka saavat aikaan kitkerän maun.

– Niitä tarvitaan jonkin verran maun vahvistamiseksi, mutta jos niitä tulee liikaa, teestä tulee väkevää.

Herkät teelaadut kärsivät liian kuumasta vedestä

Tärkeintä on käyttää puhdasta ja raikasta vettä. Parhaimman tuloksen saa, jos käytössä on vedenkeitin, jolla saa säädeltyä veden lämpötilaa. Tavallista vedenkeitintä käytettäessä veden kannattaa antaa jäähtyä hieman, jotta saavutetaan paras lopputulos.

– Oikean valmistamisen pääsääntö on, että valitaan teelajikkeen mukaan sopiva haudutusaika. Jokaisella on omansa.

Kullekin teelaadulle on omat suosituksensa parhaasta haudutuslämpötilasta, mutta pääsääntönä voidaan pitää sitä, että kiehuva vesi on yleensä liian kuumaa.

Parhaiten kuumaa vettä kestää musta tee. Vihreälle, valkoiselle ja keltaiselle teelle Santamäki suosittelee 80–90 asteista vettä.

– Jos on hyvin erikoinen tee, jossa suosituslämpötila on 70 astetta tai alle, sellaisia tulee hauduttaa hyvin pitkään. Ne ovat toki harvinaisuuksia.

– Halutaan, että tietty yrttimäisyys säilyy, ettei kuuma vesi polta sitä bukeeta pois. Silloin maku on monivivahteisempi.

Litraan vettä sopiva määrä teelehtiä on noin 10 grammaa, eli viisi teelusikallista. Yhteen kupilliseen riittää yksi lusikallinen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.