Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko hauduttanut teen aina väärin? Älä käytä haudutuspalloa!

Teelehdet tarvitsevat tilaa auetakseen kunnolla.
Teelehdet tarvitsevat tilaa auetakseen kunnolla.Shutterstock
Julkaistu 31.01.2016 14:07
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Oikein haudutettu tee on pussiteetä parempaa. Moni kuitenkin hauduttaa teensä väärin.

Hyvän teen valmistus on helppoa, kun tietää miten se tehdään. Forsman Tean toimitusjohtaja Ari Santamäki kertoo, miten tee haudutetaan oikeaoppisesti.

Teelehdet tarvitsevat tilaa aueta

Hyvän teen hauduttaminen ei vaadi paljoa, mutta perusasioiden on oltava kunnossa. Kun käytetään raikasta vettä, laadukasta teetä ja teepannua, päästään jo pitkälle.

Yleisin virhe on, että tee haudutetaan liian pienessä siivilässä.

– Kun hauduttaa teetä, pitää varata tarpeeksi väljä vesi, että teelehdet mahtuvat aukeamaan. Jos käytät pientä haudutuspalloa, niin usein jää jopa puolet siitä arvokkaasta teestä hauduttamatta kun tila ei riitä, sanoo Santamäki.

Jos haluaa hauduttaa vain yhden kupillisen teetä kerrallaan, haudutuspallon sijaan kannattaa käyttää tilavaa siivilää, jonka voi upottaa teekuppiin.

Kun teelehdillä on tilaa aueta kunnolla, maku pääsee jakautumaan tasaisesti.

Teepannussa hauduttaminen on myös taloudellinen ratkaisu. Pienemmällä määrällä saa enemmän makua.

Haudutusaika riippuu teelaadusta

Erilaisten teelaatujen haudutusajoissa voi olla suuriakin eroja. Oikea haudutusaika kannattaa tarkistaa pakkauksesta tai teekaupan myyjältä, mikäli hankit irtoteetä erikoiskaupasta.

Pääsääntöisesti irtotee tarvitsee pussiteetä pidemmän haudutusajan. Pussiteelle riittää usein puolikin minuuttia, mutta irtoteelle se ei riitä.

– Yleensä vihreä tee on 2–4 minuuttia ja musta tee 5 minuutin paikkeilla.

Yrttijuomat kuten rooibos ja mate voivat hautua huomattavasti pidempäänkin, rooibos jopa 8–15 minuuttia, sillä se ei kitkeröidy.

Jos mustaa tai vihreää teetä hauduttaa liian pitkään, niistä alkaa vapautua parkkiaineita, jotka saavat aikaan kitkerän maun.

– Niitä tarvitaan jonkin verran maun vahvistamiseksi, mutta jos niitä tulee liikaa, teestä tulee väkevää.

Herkät teelaadut kärsivät liian kuumasta vedestä

Tärkeintä on käyttää puhdasta ja raikasta vettä. Parhaimman tuloksen saa, jos käytössä on vedenkeitin, jolla saa säädeltyä veden lämpötilaa. Tavallista vedenkeitintä käytettäessä veden kannattaa antaa jäähtyä hieman, jotta saavutetaan paras lopputulos.

– Oikean valmistamisen pääsääntö on, että valitaan teelajikkeen mukaan sopiva haudutusaika. Jokaisella on omansa.

Kullekin teelaadulle on omat suosituksensa parhaasta haudutuslämpötilasta, mutta pääsääntönä voidaan pitää sitä, että kiehuva vesi on yleensä liian kuumaa.

Parhaiten kuumaa vettä kestää musta tee. Vihreälle, valkoiselle ja keltaiselle teelle Santamäki suosittelee 80–90 asteista vettä.

– Jos on hyvin erikoinen tee, jossa suosituslämpötila on 70 astetta tai alle, sellaisia tulee hauduttaa hyvin pitkään. Ne ovat toki harvinaisuuksia.

– Halutaan, että tietty yrttimäisyys säilyy, ettei kuuma vesi polta sitä bukeeta pois. Silloin maku on monivivahteisempi.

Litraan vettä sopiva määrä teelehtiä on noin 10 grammaa, eli viisi teelusikallista. Yhteen kupilliseen riittää yksi lusikallinen.

Lisää aiheesta:

Älä sorru näihin mokiin teen säilyttämisessä: "Yleinen virhe on…"Asiantuntijalta tärkeä muistutus – älä koskaan tee näin valmistaessasi teetä: "Saa juoman maistumaan yhtä pahalta kuin kaalivesi"Teetkö sinä näin? Twinings paljastaa yllättävän valmistustavan täydelliseen teekupilliseen – ohje jakaa taatusti mielipiteetKuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomioVoiko teetäkin hämmentää väärin? Tämä on asiantuntijan mukaan oikea tapa – saa teen maistumaan paremmalta!Juotko teekupissasi jauhelihaa? Tätä et tiennyt suosikkijuomasta
JuomatTeejuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 4.11.14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 31.10.11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993