Nyt se on todistettu! Tämä juoma humalluttaa ennätysnopeasti

0:57 Miten samppanja kaadetaan lasiin oikein?
Poimi videolta vinkit kuohuvan kaatamiseen lasiin.

Kuohuviini-humala ei ole myytti, vaan tieteen osoittama tosiasia.

Jos jo lasillinen kuohuviiniä tuntuu nousevan päähän, et ole vain kuvitellut asiaa. Tutkimusten mukaan niin kutsuttu ”prosecco-humala” on nimittäin tosiasia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuohuvien alkoholijuomien, kuten samppanjan, proseccon ja cavan juominen humaloittaa muita alkoholijuomia nopeammin. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kuohuviinit ja samppanjat sisältävät kuplia. Kun vatsamme on täynnä kuohuvan tuottamaa kaasua, se työntyy suolistoomme muita juomia nopeammalla tahdilla.

Lämmennyt kuohuva ei humalluta yhtä nopeasti

Tieteeltä löytyy selitys myös siihen, miksi ensimmäinen kuohuviinilasillinen tuntuu humalluttavan eniten. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että mitä kylmempi pullo ja juoma ovat, sitä hitaammin hiilidioksidikuplat pääsevät pakenemaan juomasta.

Kylmässä juomassa on siis jäljellä runsaasti kuplia, joiden avulla alkoholi siirtyy verenkiertoon ennätysnopeasti. Toisin on hieman lämmenneen juoman kohdalla, sillä lämpö edistää alkoholia vereen nopeasti siirtävien kuplien pakenemista juomasta. Lämpimässä juomassa on aina hieman vähemmän kuplia kuin kylmässä. 

Myös lasin muodolla on osaltaan vaikutusta humaltumiseen. Jos nautit kuohuvaa kapeasta lasista, kuplat eivät pääse pakenemaan kovinkaan helposti, toisin kuin vaikkapa laakean lasin kohdalla.

Lähteet: News.com, Cosmopolitan 

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 24.3.2018

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja