Nyt se on todistettu! Tämä juoma humalluttaa ennätysnopeasti
Kuohuviini-humala ei ole myytti, vaan tieteen osoittama tosiasia.
Jos jo lasillinen kuohuviiniä tuntuu nousevan päähän, et ole vain kuvitellut asiaa. Tutkimusten mukaan niin kutsuttu ”prosecco-humala” on nimittäin tosiasia.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuohuvien alkoholijuomien, kuten samppanjan, proseccon ja cavan juominen humaloittaa muita alkoholijuomia nopeammin. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kuohuviinit ja samppanjat sisältävät kuplia. Kun vatsamme on täynnä kuohuvan tuottamaa kaasua, se työntyy suolistoomme muita juomia nopeammalla tahdilla.
Lämmennyt kuohuva ei humalluta yhtä nopeasti
Tieteeltä löytyy selitys myös siihen, miksi ensimmäinen kuohuviinilasillinen tuntuu humalluttavan eniten. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että mitä kylmempi pullo ja juoma ovat, sitä hitaammin hiilidioksidikuplat pääsevät pakenemaan juomasta.
Kylmässä juomassa on siis jäljellä runsaasti kuplia, joiden avulla alkoholi siirtyy verenkiertoon ennätysnopeasti. Toisin on hieman lämmenneen juoman kohdalla, sillä lämpö edistää alkoholia vereen nopeasti siirtävien kuplien pakenemista juomasta. Lämpimässä juomassa on aina hieman vähemmän kuplia kuin kylmässä.
Myös lasin muodolla on osaltaan vaikutusta humaltumiseen. Jos nautit kuohuvaa kapeasta lasista, kuplat eivät pääse pakenemaan kovinkaan helposti, toisin kuin vaikkapa laakean lasin kohdalla.
Lähteet: News.com, Cosmopolitan
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 24.3.2018
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti