Nyt se on todistettu: Lasin muoto vaikuttaa viinin makuun

Viini beaujolais nouveau

Tokiolaisessa yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että viinilasin muodolla on vaikutusta siihen, miltä viini maistuu.

Tutkimuksessa selvisi, että erilaiset lasit ja tarjoilulämpötilat vaikuttivat merkittävästi siihen, millaisen lopputuloksen erikoiskamera sai viineistä.

Lasin muoto ja lämpötila vaikuttavat viinin makuun

Japanilaistutkijat selvittivät erikoiskameran avulla sitä, kuinka eri viinilaseista haihtuu etanolihöyryä. Tämä vaikuttaa lämpötilan ohella suoraan siihen, miltä viini maistuu. Tutkimusta varten viinejä analysoitiin erimallisissa viinilaseissa, martinilaseissa sekä suorissa laseissa.

Tutkijoille selvisi, että noin 13-asteisessa viinissä alkoholia oli enemmän juoman keskiosassa kuin sen reunoilla. Lämpimämpänä tai muista laseista tarjoiltuna vastaavanlaista kehämäistä ilmiötä ei havaittu.

– Tämä kehä-ilmiö takaa sen, että saamme nauttia viinien aromeista joutumatta kosketuksiin etanolin kanssa. Viinilasin hienostunut muoto on hyvin funktionaalinen viinien maisteluun ja nautiskeluun, tutkimuksessa mukana ollut Kohji Mitsubayashi ketroo.

Tutkimusta varten kehitetyn tekniikan avulla voidaan tulevaisuudessa onnistua analysoimaan kaikkein optimaalisin tarjoilulämpötila ja -laseja erilaisille viineille.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja