Nyhtökauran keksijä kertoo: Tästä hittituote sai nimensä
Kotimaisesta kasviproteiini-innovaatiosta, nyhtökaurasta, tuli Suomessa heti hittituote, kun ihmiset pääsivät sitä maistamaan. Tuotteen keksijä Reetta Kivelä kertoi Millennium Talks -keskustelutilaisuudessa, mistä suursuosin saavuttanut tuote on saanut nimensä.
Nyhtökauran kehittänyt Reetta Kivelä ja hänen yhtiökumppaninsa Maija Itkonen olivat suuren päätöksen edessä, kun helsinkiläinen K-supermarket Mustapekka otti alkuvuodesta heidän tuotteensa myyntiin. Työnimellä "Gold&Green" kulkenut tuote tarvitsi nimen, joka suomalaisten olisi helppo sulattaa.
– Kun teimme silloin esillepanoa, niin tajusimme, ettei kukaan tajua tästä yhtään mitään, jos sanomme, että: "Osta hyvä Gold&Green", Kivelä kertoo.
Inspiraatio syntyi nyhtökanasta
Kivelän mieleen juolahti kuin sattumalta sana nyhtökaura. Ajatus nimen taustalla syntyi pesäpallo-otteluiden buffet-tarjoilua muistellessa.
– Joku toi kerran buffettiin nyhtökanaleipiä. Ajattelin, että jos nykyään on nyhtökanakin, niin miksei nyhtökaurakin. Sieltä nyhtökaura-nimi tuli työpöydällemme, Kivelä kertoo.
– Se tarkoittaa sitä rakennetta ja sitä, että se on jotain muuta kuin sitä sikaa, Kivelä tarkentaa.
Sittemmin Kivelä ja Itkonen ovat saaneet osakseen kritiikkiä siksi, että ihmiset eivät pidä suomalaisen innovaation saamasta nimestä. Moni on ollut sitä mieltä, että tuote ei voi menestyä, sillä sillä on niin surkea nimi.
– Helsingin Sanomien yleisönosastolla käytiin keskustelua nyhtökauran nimestä ja siitä, että se on pöyristyttävän huono. Ihmiset miettivät, että voisiko se olla vaikka papuka tai voitaisiinko järjestää kansallinen nimikilpailu, Kivelä kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti