Nouseeko paino, vaikka yrität laihduttaa? Estä jojoilu syömällä näitä ruoka-aineita

jojoilu
Persiljan nauttiminen painoa pudottaessa saattaa ehkäistä jojo-efektin aiheuttaman painon nousun dieetin loputtua. Shutterstock

Asiantuntijoiden mukaan persiljan ja sellerin syöminen ehkäisevät rasvan kertymistä vatsan alueelle, kertoo Daily Mail.

Laihduttajat tuntevat harvinaisen hyvin jojo-efektin, joka kuvastaa painon nousua ja laskua. Yleensä jojoilua tapahtuu silloin, kun painoa ensin pudottaa lyhyessä ajassa useamman kilon. Tällöin paino saattaa myös tulla takaisin samalla mitalla kehon totutellessa muutoksiin.

Jojoilun syynä epäillään olevan suoliston bakteerit. Laihduttajan suoliston mikrobit ovat tottuneet rasvaiseen ruokaan, ja ne pysyvät suolistossa sellaisina vielä monta kuukautta ruokavaliomuutoksen jälkeen.

Kun laihduttaja jossain vaiheessa painonpudotusprojektiaan päättääkin syödä jotain rasvaista, suoliston mikrobit työskentelevät ylikierroksilla ja saattavat aiheuttaa painon nousua.

Tämä on jäänne ajoilta, jolloin ihminen saattoi joutua pärjäämään ilman ravintoa pitkiä aikoja. Kun ruokaa jälleen oli saatavilla, keho varastoi kaiken mahdollisen energian. Laihduttajien kohdalla sama efekti saattaa jopa nostaa painoa korkeammaksi kuin se oli ennen laihdutusta!

Estääkseen moisen reaktion, kannattaisi laihduttajan nauttia paljon flavonoidirikkaita hedelmiä ja kasviksia. Flavonoidien tiedetään nimittäin tehostavan rasvanpolttoa. 

Näitä flavonoideja ovat apigeniini ja naringetiini. Apigeniinia sisältävät esimerkiksi persilja, selleri,  juuriselleri ja kamomillatee. Naringetiinia puolestaan saa greipistä, appelsiineistä, tomaatista ja vesimintusta.

 

Lähde: Daily Mail

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat