Nauti rasvaa vihannesten kanssa – huikea vaikutus terveyteen

uppopaistettu
Öljyssä paistaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kasvattaa kasvisten antioksidanttipitoisuutta. Shutterstock

Uppopaistetun ruoan epäterveellisyydestä on puhuttu pitkään. Food Chemistryssä julkaistu tutkimus osoittaa, että uppopaistaminen voi itse asiassa kasvattaa kasvisten antioksidanttipitoisuutta.

Tutkimuksen mukaan kasvisten antioksidanttipitoisuus kasvaa, kun ne uppopaistaa ekstraneitsytoliiviöljyssä. Tutkijat kypsensivät perunaa, kurpitsaa, tomaattia ja munakoisoa öljyssä, vedessä ja öljyn ja veden sekoituksessa. Tulosten mukaan öljyssä uppopaistetut vihannekset sisälsivät enemmän antioksidantteja kuin muilla tavoin kypsennetyt.

– Jo pidemmän aikaan on ollut tiedossa, että rasvan nauttiminen vihannesten seurana parantaa kasvisten sisältämien terveellisten ainesosien, kuten vitamiinien imeytymistä. Ei siis ole täysin epäloogista, että kasvisten uppopaistamisesta voisi olla samankaltaista hyötyä. Kun kasvikset kypsennetään terveellisessä kasviöljyssä, öljyn sisältämät antioksidantit siirtyvät kasviksiin, selittää asiaa ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Frances Largeman-Roth.

Uppopaistettua ruokaa ei kuitenkaan jatkossakaan kannata syödä kovin usein, sillä öljy on 100-prosenttista rasvaa ja siten energiapommi.

Largeman-Roth muistuttaa myös, että tutkimuksessa uppopaistamiseen käytettiin nimenomaan extraneitsytoliiviöljyä. Tulokset eivät välttämättä olisi samanlaisia, mikäli öljynä olisi ollut joku muu vaihtoehto. Ei siis kannata automaattisesti olettaa, että esimerkiksi ravintolan tarjoilemat uppopaistetut perunat tai vihannekset olisi valmistettu juuri ekstraneitsytoliisiöljyssä ja siten erityisen antioksidanttipitoisia. 

Lähde: Food Chemistry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja