Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nauti rasvaa vihannesten kanssa – huikea vaikutus terveyteen

Öljyssä paistaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kasvattaa kasvisten antioksidanttipitoisuutta.
Öljyssä paistaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kasvattaa kasvisten antioksidanttipitoisuutta. Shutterstock
Julkaistu 30.05.2016 20:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Uppopaistetun ruoan epäterveellisyydestä on puhuttu pitkään. Food Chemistryssä julkaistu tutkimus osoittaa, että uppopaistaminen voi itse asiassa kasvattaa kasvisten antioksidanttipitoisuutta.

Tutkimuksen mukaan kasvisten antioksidanttipitoisuus kasvaa, kun ne uppopaistaa ekstraneitsytoliiviöljyssä. Tutkijat kypsensivät perunaa, kurpitsaa, tomaattia ja munakoisoa öljyssä, vedessä ja öljyn ja veden sekoituksessa. Tulosten mukaan öljyssä uppopaistetut vihannekset sisälsivät enemmän antioksidantteja kuin muilla tavoin kypsennetyt.

– Jo pidemmän aikaan on ollut tiedossa, että rasvan nauttiminen vihannesten seurana parantaa kasvisten sisältämien terveellisten ainesosien, kuten vitamiinien imeytymistä. Ei siis ole täysin epäloogista, että kasvisten uppopaistamisesta voisi olla samankaltaista hyötyä. Kun kasvikset kypsennetään terveellisessä kasviöljyssä, öljyn sisältämät antioksidantit siirtyvät kasviksiin, selittää asiaa ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Frances Largeman-Roth.

Uppopaistettua ruokaa ei kuitenkaan jatkossakaan kannata syödä kovin usein, sillä öljy on 100-prosenttista rasvaa ja siten energiapommi.

Largeman-Roth muistuttaa myös, että tutkimuksessa uppopaistamiseen käytettiin nimenomaan extraneitsytoliiviöljyä. Tulokset eivät välttämättä olisi samanlaisia, mikäli öljynä olisi ollut joku muu vaihtoehto. Ei siis kannata automaattisesti olettaa, että esimerkiksi ravintolan tarjoilemat uppopaistetut perunat tai vihannekset olisi valmistettu juuri ekstraneitsytoliisiöljyssä ja siten erityisen antioksidanttipitoisia. 

Lähde: Food Chemistry

Lisää aiheesta:

Porkkanatutkimus osoitti, kuinka helposti ravinnosta voisi saada lisää terveyshyötyjäTutkimus selvitti, kannattaako lihapihvi korvata kasvisversiollaLisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisestaAvokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"Myytti epäterveellisyydestä kumottiin jälleen – tuore tutkimus: Pastalla turhan huono maineTutkimus väittää: Rasvassa keittäminen tekee kasviksista terveellisempiä
VihanneksetRasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli