Nämäkin tuotteet sisältävät gluteenia – vältä virheet

lakritsit
Lakritsit on valmistettu vehnästä, mutta gluteenia voi löytyä myös muista makeisista. Shutterstock

Gluteenia saattaa löytyä ruoista ja elintarvikkeista, joista sitä ei lainkaan osaa odottaa.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan kannattaa aina lukea ainesosaluettelot tarkkaan. Myös ravintoloissa on hyvä varmistaa ruoan sopivuus tarjoilijalta. Ole tarkkana seuraavien tuotteiden kanssa. 

Makeiset

Suklaa itsessään on gluteenitonta, mutta kaupoissa on myynnissä laaja valikoima myös keksiä ja vohvelia sisältäviä vaihtoehtoja. Tuoteseloste kannattaa siis lukea tarkkaan. Kaikki tavalliset lakritsit ovat keliaakikoilla kielletyllä listalla, sillä niiden valmistuksessa on käytetty vehnäjauhoa. Samoin pitkät, nauhamaiset karkit sisältävät lähes aina vehnäjauhoa.

Irtokarkit soveltuvat hyvin keliaakikoille, vaikka niiden valmistuksessa on usein käytetty tärkkelyssiirappia. Tärkkelyssiirappi muuttuu valmistuksen aikana gluteenittomaksi, joten keliaakikot voivat syödä tärkkelysmakeuttajia sisältäviä makeisia niiden raaka-aineena käytetystä vehnästä huolimatta.

Naposteltavat

Maissista valmistettuja popcorneja voi syödä huoletta, mutta niille tarkoitettuja mausteseoksia kannattaa välttää, sillä ne sisältävät usein jauhoa.

Suurin osa perunalastuista on gluteenittomia, mutta monet putkiloissa myytävät sipsit on valmistettu perunaa ja vehnäjauhoa sisältävästä massasta. Myös useat maustetut ja paahdetut naposteltavat sisältävät gluteenia. Maustamattomat pähkinät ja maissilastut ovat turvallisimpia vaihtoehtoja. 

Sushi

Sushin ja aasialaisen ruoan syöminen vaatii tarkkaavaisuutta, sillä monet niissä käytettävät kastikkeet sisältävät vehnää. Teriyaki-kastikkeet, sekä hoisin- ja misokastikkeet saattavat sisältää gluteenia. Myös joissain tahnoja sisältävissä sushirullissa on voitu käyttää vehnätärkkelystä parantamaan annosten rakennetta.

Soijakastike sen sijaan sopii keliaakikon ruokavalioon, vaikka soijakastikkeen valmistuksessa on käytetty vehnää. Sen gluteeni hajoaa valmistuksen aikana, ja tuote muuttuu käytännössä gluteenittomaksi. 

Etniset ruoat

Ulkomaalaisissa ruoissa gluteenittomia vaihtoehtoja on runsaasti. Gluteenia voi kuitenkin esiintyä tuotteissa, joissa sitä ei osaa edes odottaa. Myös erikoiset ruokien nimet saattavat hämätä ruokailijaa, eikä ruoan sisällöstä aina ole tarkkaa tietoa. Etnisten ruokien kanssa kannattaakin olla tarkkana. Gluteenia voi olla esimerkiksi falafeleissä, kevätkääryleissä ja samosa-nyyteissä. 

Makkarat ja muut lihajalosteet

Keliaakikko voi syödä huoletta leikkeleitä ja makkaroita, sillä ne ovat nykyisin suurelta osin perunajauhopohjaisia. Ulkomaisten makkaroiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, samoin erilaisten lihajalosteiden, kuten lihapullien kanssa. Veri- ja ryynimakkarat eivät puolestaan sovellu lainkaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. 


Lähde: Keliakialiitto, Gluteenittomasti, Nanna Mossberg, Fria

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja