Nämä ovat Suomen suosituimmat leivät – löytyykö sinun ostoskoristasi?
Leipämarkkinat ovat pitkällä aikavälillä ollut hieman laskusuhdanteessa, mutta nyt leivän myynnissä on havaittavissa pientä nousua. Nykyajan terveystrendi näkyy myös leipätrendeissä. Myös kotimaisuus ja herkuttelu ovat tällä hetkellä nousussa.
Fazerin ja Vaasanin edustajat antoivat kommenttia tämän vuoden leipätrendeistä sekä leivän suosiosta. Leivän myynnissä on lähiaikoina näkynyt pientä piristymistä.
Vaasanin suosituimmat leivät:
Vaasan Ruispalat
Vaasan Kauratyynyt
Fazerin suosituimmat leivät:
Fazer Puikula
Oululainen Reissumies
Suomalaisten suosiossa on erityisesti rukiiset sekä vaaleat palaleivät. Myös kokonaiset ja viipaloidut sekaleivät ovat suosittuja. Suomen suosituimpien leipien joukosta löytyy muun muassa Vaasan ruispalat, Fazer Puikula ja Oululainen Reissumies.
Vaikka ruisleipä on suosittua terveellisyytensä vuoksi, mutta silti vehnäleipää myydään edelleen enemmän. Ruisleivän osuus on noin 40 prosenttia kun taas vehnäleivän 60 prosenttia.
Tänä vuonna leipätrendeissä näkyvät terveys ja hyvinvointi. Ruisleipä on edelleen tärkeä osa terveystrendiä, mutta myös vaalean leivän terveellisemmistä vaihtoehdoista ollaan hyvin kiinnostuneita. Tänä vuonna on tullut juuri tämän vuoksi erilaisia terveellisempiä leipävaihtoehtoja, kuten juuresleivät ja vatsaystävällisemmät leivät. Terveystrendin myötä myös kokojyvä- sekä kauraleivät ovat kasvattaneet suosiotaan.
Kauraleivistä on tullut entistä suositumpia ja niiden myynti on kuluneen vuoden aikana kasvanut hurjasti. Kaura on tällä hetkellä hitti ja kauraleipien suosio kasvaa jatkuvasti.
Leipätrendeissä tänä vuonna on näkynyt myös yksinkertaisuuden kaipuu, ekologinen omatunto, kotimaisuus ja herkuttelu. Myös vallitseva taloustilanne on vaikuttanut kuluttajan ostopäätöksiin ja sen vuoksi edullisemmat leivät ovat kiinnostaneet yhä enemmän. Monet käyttävät leipää myös herkutteluhetkiin. Erilaisten herkutteluleipien ja hampurilaissämpylöiden myynti on ollut kasvussa.
Leivässä suomalaiset arvostavat ennen kaikkea tuoreutta. Leipä pitää käsin kosketeltuna tuntua tuoreelta. Tärkeää on tietysti myös maku ja tuoksu. Suomalaiset arvostavat myös kotimaisuutta ja se onkin leivän valinnassa tärkeä kriteeri. Myös terveystrendi näkyy leivän valinnassa ja yhä useampi kuluttaja kiinnittää huomiota leivän terveellisyyteen.
Lähteet: Fazer, Vaasan
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka