Nämä kasvisten osat voikin syödä – älä heitä pois!

selleri
Shutterstock

Moni on tottunut heittämään kasvisten ja hedelmien tietyt osat kompostiin. Pois lentää osia, jotka olisivat syömäkelpoisia ja täynnä terveellisiä ravintoaineita. 

Opettele hyödyntämään hedelmät ja vihannekset paremmin. Seuraavat tutut vitamiinipommit sisältävät enemmän syötävää kuin luulitkaan. 

Vesimelonin kuori

Vesimelonin kuoren valkoisessa osassa on aminohappoja, jotka edesauttavat verisuonten terveyttä ja parantavat verenkiertoa. Käytä valkoista osaa esimerkiksi smoothieissa.

Parsakaalin lehdet

Parsakaalin lehdissä on paljon karotenoideja ja A- ja C-vitamiineja. Keitä lehdet samassa vedessä nuppujen kanssa.

Voit syödä myös varren, joka on hyvin kuitupitoinen. Leikkaa se esimerkiksi ohuiksi viipaleiksi ja rouskuttele sellaisenaan.

Varsisellerin lehdet

Sellerin lehdissä on enemmän magnesiumia ja kalsiumia kuin varressa, ja se sisältää myös C-vitamiinia. Käytä lehdet kuten käyttäisit muunkin sellerin, eli lisää niitä keittoihin, kastikkeisiin ja salaatteihin.

Lehtijuurikkaan varret

Lehtijuurikas eli lehtimangoldi on pinaattikasvi, jonka koko maanpäällinen osa on syötävää.

Älä siis käytä pelkkiä lehtiä, vaan hyödynnä myös antioksidanttipitoinen varsi. Vartta voi käyttää samaan tapaan kuin parsaa. 

Appelsiinin kuori

Kuitupitoinen appelsiinin kuori on täynnä flavonoideja ja vitamiineja. C-vitamiini auttaa parantamaan kehon vastustuskykyä ja saattaa suojata infektioilta.

Muista pestä appelsiini hyvin, jos käytät sen kuorta. Oranssia osaa voi käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa, valkoinen kuoren osa sekoittuu helposti smoothien joukkoon.

Sipulin kuori

Sipulin kuoressa on kversetiiniä, joka saattaa alentaa verenpainetta ja ehkäistä verisuonien tukkeutumista. Siitä saattaa olla apua myös heinänuhasta kärsiville.

Hyödynnä kuorten ravintoaineita, ja laita ne liemiin, keittoihin ja patoihin porisemaan muiden ainesten kanssa. Ota kuoret pois keitoksista ennen ruokailua.

Lähde: femalefirst.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja