Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Naisten ja miesten makuaistit eroavat toisistaan – arvaatko kumpi maistaa tarkemmin?

Naiset maistavat herkemmin karvaan maun.
Naiset maistavat herkemmin karvaan maun. Shutterstock
Julkaistu 21.05.2016 18:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Naiset ovat yleensä parempia maistajia kuin miehet.

Makuaisti on yksilöllinen ominaisuus. Pieni osa väestöstä on niin sanottuja supermaistajia, jotka maistavat kaikki maut äärimmäisen intensiivisinä. Supermaistajat eivät yleensä suosi voimakkaasti maustettuja ruokia juuri tämän takia.

Naiset ovat yleensä parempia maistajia kuin miehet. Makuaistien sukupuolierot juontavat kauas historiaan.

– Kun ihmiset asuivat vielä luolissa, miehet toivat ruokaa kotiin ja naiset tarkistivat, ettei se ole myrkyllistä. Siksi naiset ovat herkempiä katkeralle. Monet luonnossa kasvavat kasvit ovat nimenomaan katkeria maultaan, kertoo Sinebrychoffin ruoka- ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtonen.

Yleensä makuaisti muuttuu iän myötä ja esimerkiksi makeat juomat eivät enää välttämättä maistu yhtä hyvin kuin nuorena. Omaa makuaistiaan voi myös treenata.

Yleensä ottaen suomalaisten makupaletti on kuitenkin melko makea.

– Suomessa juodaan paljon maitoa ja syödään juureksia, perunoita ja haudutettuja, makeita ruokia. Suomalaisten makukokemus on makeampi kuin monessa muussa maassa.

Lisää aiheesta:

Suosikkijuontaja Janne Kataja kammoksuu useita ruokia: "Kala tuntuu suussa kuolemalta" – asiantuntija kertoo, mitä äärimmäiselle ruokanirsoilulle voi tehdä
Muista tämä nyrkkisääntö, kun valitset viiniä mausteiselle ruoalle: ”Ihmiset unohtavat usein, että …”
Tutkijat jakoivat viininjuojat neljään eri ryhmään – mihin joukkoon sinä kuulut?
Mullistaako uusi keksintö laihdutuksen? Muuttaa terveellisen ruoan maun!
Tiesitkö? Tästä syystä jotkut vihaavat light-limujen makua
Geenit pistävät ihmisen irvistämään puolukalle ja kofeiinille
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • Eilen16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • Eilen06:44
    Ruokakauppa

    Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"

  • ti18:49
    Ruoka

    Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

  • ti16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!