Naisten ja miesten makuaistit eroavat toisistaan – arvaatko kumpi maistaa tarkemmin?

ravintola (1)
Naiset maistavat herkemmin karvaan maun. Shutterstock

Naiset ovat yleensä parempia maistajia kuin miehet.

Makuaisti on yksilöllinen ominaisuus. Pieni osa väestöstä on niin sanottuja supermaistajia, jotka maistavat kaikki maut äärimmäisen intensiivisinä. Supermaistajat eivät yleensä suosi voimakkaasti maustettuja ruokia juuri tämän takia.

Naiset ovat yleensä parempia maistajia kuin miehet. Makuaistien sukupuolierot juontavat kauas historiaan.

– Kun ihmiset asuivat vielä luolissa, miehet toivat ruokaa kotiin ja naiset tarkistivat, ettei se ole myrkyllistä. Siksi naiset ovat herkempiä katkeralle. Monet luonnossa kasvavat kasvit ovat nimenomaan katkeria maultaan, kertoo Sinebrychoffin ruoka- ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtonen.

Yleensä makuaisti muuttuu iän myötä ja esimerkiksi makeat juomat eivät enää välttämättä maistu yhtä hyvin kuin nuorena. Omaa makuaistiaan voi myös treenata.

Yleensä ottaen suomalaisten makupaletti on kuitenkin melko makea.

– Suomessa juodaan paljon maitoa ja syödään juureksia, perunoita ja haudutettuja, makeita ruokia. Suomalaisten makukokemus on makeampi kuin monessa muussa maassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!