Näistä ruoista ruokamyrkytys todennäköisimmin iskee – varo!

vadelma
Shutterstock

Ruoan käsittelyssä ja säilytyksessä kannattaa olla tarkkana. 

Tietyt ruoat aiheuttavat ruokamyrkytyksen todennäköisemmin kuin toiset. Hyvä hygienia ja katkeamaton kylmäketju ehkäisevät vatsatauteja. 

Vihreät lehtivihannekset

Salaatti, pinaatti, kaali ja lehtijuurikas ovat kaikki potentiaalisia ruokamyrkytyksen aiheuttajia. Muista pestä vihannekset aina kunnolla ja katsoa, ettei lehtien väliin jää multaa.

Pidä huoli myös käsien pesusta. Lihan käsittelyn jälkeen ei saa siirtyä salaatin repimiseen ilman kunnollista käsienpesua. 

Kananmunat

Kotimaisia kananmunia voi Elintarviketurvallisuusviraston mukaan syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa ja majoneesia, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella.

Sen sijaan ulkomailla kananmunia ei kannata syödä raakana. Bakteeri voi lymyillä kananmunan sisällä, joten munien kypsentäminen on tarpeen.

Liha

Kypsennä liha kunnolla, sillä raa’assa lihassa on ruokamyrkytyksen riski. Käytä lihalle aina omaa leikkuulautaa, älä siis leikkaa leipää tai kasviksia samalla laudalla, jolla olet käsitellyt raakaa lihaa. 

Marjat

Ulkomaiset pakastemarjat voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen, minkä takia Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina.

Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan. 

Tilamaito

Raakamaito on pastöroimatonta maitoa. Pastöroimattomassa maidossa voi esiintyä erilaisia ihmiselle tautia aiheuttavia bakteereja, kuten EHEC -bakteereita, kampylobakteereita, Listeria monocytogenes ja Yersinia enterocolitica -bakteereita ja salmonellaa. Raakamaidossa voi myös olla viruksia tai esimerkiksi toksoplasma-loisia.

Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee, ettei raakamaitoa tule antaa kuumentamattomana lapsille, vanhuksille, raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus. Evira suosittelee myös, että raakamaito käytetään mahdollisimman pian sen ostamisesta. 

Tonnikala

Jos tonnikalan kylmäketju katkeaa, kala saattaa aiheuttaa histamiinimyrkytyksen, jota ei ehkäise edes kunnollinen kypsentäminen. 

Merenelävien kohdalla varminta on ostaa aina tuoreinta mahdollista kalaa. Kylmäketjun on pysyttävä ehdottomasti katkeamattomana. 

Idut

Itujen lämpimät ja kosteat kasvatusolosuhteet ovat myös bakteereille ihanteellinen kasvualusta. Ituja kannattaakin kuullottaa öljyssä pannulla ennen niiden käyttöä, jolloin ruokamyrkytyksen riski pienenee.

Juusto

Juusto voi sisältää salmonella- tai listeriabakteereita, minkä takia raskaana olevia suositellaan välttämään pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja. Yleensä sairastumisen aiheuttaakin kotitekoinen juusto.

Tomaatit

Tomaatit voivat olla riskitekijä, jos niitä käsittelee likaisin käsin tai jättää ne pesemättä. Pese ensin kädet saippualla ja lämpimällä vedellä ja sen jälkeen tomaatit vedellä juuri ennen syömistä tai pilkkomista.

Lähteet: health.com, Evira


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja