Ruoan käsittelyssä ja säilytyksessä kannattaa olla tarkkana.
Tietyt ruoat aiheuttavat ruokamyrkytyksen todennäköisemmin kuin toiset. Hyvä hygienia ja katkeamaton kylmäketju ehkäisevät vatsatauteja.
Vihreät lehtivihannekset
Salaatti, pinaatti, kaali ja lehtijuurikas ovat kaikki potentiaalisia ruokamyrkytyksen aiheuttajia. Muista pestä vihannekset aina kunnolla ja katsoa, ettei lehtien väliin jää multaa.
Pidä huoli myös käsien pesusta. Lihan käsittelyn jälkeen ei saa siirtyä salaatin repimiseen ilman kunnollista käsienpesua.
Kananmunat
Kotimaisia kananmunia voi Elintarviketurvallisuusviraston mukaan syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa ja majoneesia, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella.
Sen sijaan ulkomailla kananmunia ei kannata syödä raakana. Bakteeri voi lymyillä kananmunan sisällä, joten munien kypsentäminen on tarpeen.
Liha
Kypsennä liha kunnolla, sillä raa’assa lihassa on ruokamyrkytyksen riski. Käytä lihalle aina omaa leikkuulautaa, älä siis leikkaa leipää tai kasviksia samalla laudalla, jolla olet käsitellyt raakaa lihaa.