Näin saat tarpeeksi vettä päivän aikana – 1,5 litraa menee huomaamatta!

nainen, vesipullo
Shutterstock

Vettä pitäisi juoda päivän aikana ainakin litra, mutta miten siinä onnistuu?

Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaan aikuisen tulisi juoda päivässä noin 1-1,5 litraa vettä. Nesteen tarve on tosin yksilöllistä: esimerkiksi runsaasti urheilua harrastavat, raskaana olevat ja kuumassa lämpötilassa aikaa viettävät tarvitsevat vielä enemmän vettä päivän aikana.

Veden riittävä saaminen voi olla monelle todellinen haaste. Työpäivän aikana kuluu kyllä helposti kahvia ja virvoitusjuomia, mutta vesi jää taka-alalle. Veden juominen väkisin voi maistua puulta, eikä sitä välttämättä kannatakaan juoda pakolla. Nesteen tarve tulee yleensä tyydytetyksi, jos juo janon mukaan.

Vesi pitää kuitenkin kehon paljon paremmassa kunnossa kuin sokeri- ja kofeiinipitoiset juomat. Aamulla iso lasi viileää vettä piristää paljon paremmin ja pitkäkestoisemmin kuin kupillinen kahvia. Vaikka faktat puhuvat vedenjuonnin puolesta, juomistottumukset istuvat yleensä sitkeästi paikoillaan.

Puolitoista litraa vettä vuorokaudessa voikin kauhistuttaa monia kahvi- ja limuaddikteja. Toisaalta osalla ihmisistä kyse ei ole huonoista juomatottumuksista, vaan siitä, että he eivät tunne janon tunnetta kovin usein. Veden juominen ilman pienintäkään janoa ei tunnu luonnolliselta. Janon voi myös sekoittaa nälän tunteeseen.

Jos riittävä vedensaantisi huolestuttaa sinua, kokeile seuraavia kikkoja:

- Nesteytys on erityisen tärkeää aamuisin. Jos aamuinen vesilasillinen ei tunnu sinulle luontevalta, kokeile seuraavia: lisää aamiaiseesi vesipitoisia hedelmiä tai vihanneksia, kuten kurkkua tai sitrushedelmiä. Juo aamiaisesi kanssa kupillinen teetä tai laimennettua mehua kahvin sijasta. Jos aamusi vaatii kahvia käynnistyäkseen, keitä myös kahvia.

- Jos käyt salilla, lenkillä tai treeneissä, juo vettä ennen treeniä, sen aikana ja sen jälkeen. Näin juot vettä kehosi tarpeen mukaan luonnollisessa rytmissä, eikä sinun tarvitse miettiä juomista täsmällisesti desilitran tarkkuudella.

- Syö lounaalla runsaasti kasviksia ja esimerkiksi kalaa. Ateria sisältää jo itsessään jonkin verran nestettä. Juo lounaan kanssa lasillinen juotavaa, josta pidät, kuten maitoa, piimää tai laimeaa mehua. Juo lisäksi toinen lasillinen vettä päälle. Tästä saat jo puoli litraa nestettä kehoosi.

- Pidä työpöydälläsi vesipulloa. Juot kuin huomaamattasi päivän mittaan vettä. Jos olet tottunut juomaan jotain muuta kuin vettä, osta maustamatonta kivennäisvettä.

Katso lisää vinkkejä videolta!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja