Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin lentokoneessa herkuteltiin ennen vanhaan: "Kun kaviaari lähti koneeseen, se mitattiin kiloissa"

Shutterstock
Julkaistu 11.05.2015 17:33
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Lentokoneruoalle on tänä päivänä hyvin tarkat vaatimukset, mutta vuosia sitten lennoilla herkuteltiin arvostetuimpia ruokalajeja – ilman nykypäivän rajoituksia.

Tänä päivänä kustannuksia lasketaan hyvin tarkkaan kaikessa – myös lentokoneessa tarjoiltavien ruokien suunnittelussa. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut. Useille eri lentoyhtiöille aterioita valmistavan LSG Sky Chefs -lentokoneruokatehtaan tuotekehitysjohtaja Juha Stenholm kertoi Makuja.fi:lle, millaisia herkkuja lennoilla on vuosia sitten tarjoiltu.

– Aikoinaan, kun lentäminenkin oli käytännössä vain rikkaiden huvia, niin silloin tarjoilukin oli sen mukaista. Sillä ei ollut hirveästi rajoja sillä hommalla, Stenholm toteaa.

Kilokaupalla kaviaaria ja savuahvenpateesta keitettyä lientä

Nykyään lennoilla tarjottavien ruoka-aineiden raaka-aineet mitataan äärimmäisen tarkkaan. Vuosia sitten koneissa saattettiin tarjoilla vaikkapa kilokaupalla arvokasta kaviaaria.

– Muistan näitä nähneeni, että kun kaviaari lähti koneeseen, niin se mitattiin kiloissa eikä grammoissa, Stenholm kertoo.

Matkustajien himo kalliisiin herkkuihin sai tuolloin jo liioiteltuja piirteitä. Tavallisia luista ja ruodoista keitettäviä liemiä saatettiin keittää kultavuosien aikaan suoraan arvokkaasta pateesta.

– Pääsimme helpolla, kun teimme savuahvenliemen suoraan savuahvenpateesta. Silloin ei tarvinnut rippeitä keitellä, Stenholm muistelee.

– Hyvää siitä tuli, Stenholm nauraa.

Katso videolta, kuinka lämpimät ruoat valmistetaan lentokoneeseen!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Finnair lopettaa kohuttujen aterioiden valmistamisen: Näin lentoyhtiö perustelee päätöstäLentoyhtiöltä uusi aluevaltaus: Nyt voit nauttia lentokoneruokaa muuallakin kuin yläilmoissa – houkuttaako?Michelin-kokilta yhden ainesosan vinkki: Näin saat lentokoneruoan maistumaan hetkessä paremmaltaHuippukokki tarjoilee suomalaisia herkkuja aasialaisille: Maistuvatko "Ida-mummin lihapullat" paikallisille?Huippukokkien parhaimmat jouluruokamuistot: "Se käänsi jopa hieman selkääni kinkulle!"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 06:11
    Sienet

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • Eilen17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • Eilen12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi