Näin lakkoaamu valkeni Suomen suurimmassa Prismassa: "Edetään tunti kerrallaan"

Kauppojen lakot alkavat – toimittaja jalkautuu hypermarkettiin 9:02
Kaupan alan lakko käynnistyi varhain torstaina – tällainen on tunnelma Kaaren Prismassa

Kaupan alan kaksipäiväinen lakko alkoi tänään torstaina. MTV Uutisten toimittaja Mikael Mikkosen mukaan Suomen suurimmassa Prismassa, Kannelmäen Kaaressa Helsingissä tunnelma on rauhallinen.

Kaaren Prisman johtaja Ilkka Riialin aamu on ollut erilainen muihin verrattuna. Hänen mukaan nyt jännitetään, ketä saapuu töihin ja millaisia järjestelyjä joudutaan tekemään.

– Lähtökohtaisesti kaikki osastot ovat myyntikunnossa. Pieniä supistuksia on joissain palveluissa, kun priorisoidaan käsiparit tiettyihin tehtäviin, Riiali summaa myymälän tilannetta.

Lakko vaikuttaa logistiikkaan, johon on jouduttu varautumaan erilaisilla toimenpiteillä, kuten tavaravirran muuttamisella. Myös normaalien rutiinien muuttaminen tuottaa Riialin mukaan lisätyötä.

Kaaren Prisma on tavallisesti auki ympäri vuorokauden. Lakon ajan aukioloajat vielä epäselvät.

– Edetään tunti kerrallaan, ollaan varmasti iltamyöhään auki, mutta yö on vielä arvoitus, Riiali kertoo MTV Uutisille.

Aukioloajat vielä arvoitus

Lakkojen piirissä on 160 Keskon ja S-ryhmän markettia sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja.

Lakot alkoivat torstaina kello viideltä aamulla ja päättyvät lauantaina kello viideltä aamulla.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan lakossa on hyvin ihmisiä mukana ja heillä on järjestön vahva tuki.

Lakon piiriin kuuluvat kaupat on valikoitu tarkkaan. Rönni-Sällisen mukaan on mietitty paikkoja, joilla on vaikutusvaltaa työnantajien puolella.

PAM tavoittelee jäsenistölleen muun muassa 200 euron palkankorotuksia.

– Tietysti on muitakin tavoitteita, joita ei sovittelijan johdolla ole päästy tarpeeksi lähelle.

Rönni-Sällinen ei avaa neuvottelujen sisältöjä tarkemmin, mutta kertoo, että käsittelyssä on esimerkiksi osa-aikaisten työntekijöiden asemaan liittyviä asioita.

Päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo tiedotteessa, että lakkoon on varauduttu ja poikkeusjärjestelyjä on tehty asiakkaiden kauppapalveluiden turvaamiseksi.

– On selvää, että näinkin laajalla lakolla kuitenkin on vaikutuksia, ja meillä ne kohdistuvat nyt pääosin 12 Prismaan, jotka ovat lakon ajan suljettuna.

Tiedotteessa kerrotaan, että joitain verkkokauppatilauksia on jouduttu perumaan.

Lue myös:

    Uusimmat