Näin kananmunat kannattaisi oikeasti keittää

shutterstock_139418165
Munan keittäminen on taitolaji. Shutterstock

Keitettyjen kananmunien valmistamisessa on kaksi ikävää pikkupiirrettä: harmaa rinkula, joka ilmestyy vääjäämättä keltuaisen ympärille, sekä kuori, joka ei ota irrotakseen. 

Näin vältät kummankin ongelman:

Aseta ensin kylmät munat kattilaan ja valuta niiden päälle kylmää vettä sen verran, että munat peittyvät noin senttimetrin matkalta. Laita tämän jälkeen kattila kuumalle liedelle. 

Heti kun vesi kiehuu ota liesi pois päältä, aseta kansi kattilan päälle ja poista kattila liedeltä. Hauduta munia kunnes ne ovat valmiit: keskikokoinen muna on valmis 9 minuutin kuluttua, suuri 12–15 minuutin kuluttua. Näin keltuainen pysyy keltaisena, eikä harmaasta rinkulasta ole tietoakaan. 

Kun munat ovat valmiit, upota ne hetkeksi jääkylmään veteen. Kun munat ovat huoneenlämpöisiä, ne ovat valmiit kuorittaviksi. 

Naputtele munan kuori tasoa vasten rikki ja upota se tämän jälkeen kädenlämpöiseen veteen. Kuori muna veden alla, jolloin kuori irtoaa huomattavasti helpommin. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja