Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin Hans Välimäki kypsentää parsan – käytä pannua kattilan sijaan

Shutterstock
Julkaistu 15.04.2015 17:32
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Hans Välimäki kertoi parhaat parsareseptinsä ja neuvoi, kuinka parsat on kaikkein helpoin kuoria kypsentämistä varten. Kokeile vaikkapa parsan kypsentämistä pannulla!

Parsakausi on parhaillaan käynnissä ja Makuja.fi kysyi sen kunniaksi huippukokki Hans Välimäeltä vinkit siihen, kuinka parsat kannattaa kypsentää.

Kuori parsat huolellisesti

Ennen parsojen kypsentämistä on huippukokin mukaan tärkeää kuoria ne huolellisesti. Huippukokilla on omat niksinsä siihen, kuinka voi taata sen, ettei parsan nuppu mene kuorimisen myötä hukkaan – tai kuiva kantapala eksy parsojen joukkoon.

– Teen aina nupun alle sellaisen merkin, eli leikkaan veitsellä viillon parsan ympäri, mihin asti kuorin sitä, Välimäki kertoo.

Myös parsan kannan poistaminen on tärkeää, sillä se on usein rakenteeltaan muuta parsaa kovempaa ja puisempaa. Oikean leikkuukohdan hahmottamisessa voi käyttää apuna omia kynsiään.

– Parsan kannasta kokeilen kynnellä siihen asti, kunnes parsa antaa myöten, ja kynsi menee sen varresta läpi. Siitä kohtaa leikkaan kannan pois. Joskus joudun leikkaamaan kannasta pois kolmekin senttiä, mutta se kannattaa ottaa pois, koska se on ihan selluloosaa, huippukokki vinkkaa.

Välimäellä on kaksi luottoreseptiä, joiden mukaan hän itse valmistaa parsaa. Huippukokin suosikki on kuitenkin pannulla kypsennetty parsa. Kokeile sinäkin!

Parsaa pannulla à la Hans Välimäki

parsaa
vettä
salottisipulia
oliiviöljyä
timjamia
voita

Kuori parsat ja poista niiden kannat.
Lisää pannulle salottisipulia, oliiviöljyä ja timjamia. Lisää joukkoon parsat ja paista niiden pintaan kaunis väri.
Käännä parsat ja paista niiden toiselle puolelle kaunis väri.
Lisää pannulle sen verran vettä, että parsan nippa nappa peittyvät.
Peitä pannu joko leivinpaperilla tai kannella.
Keitä parsoja pannulla kovalla teholla hetken aikaa kansi raollaan tai leivinpaperin kanssa siten, että höyry pääsee vapautumaan.
Kun parsa on napakkaa, nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Voitele parsat.
Tarjoa mausteisen oliiviöljyn tai hollandaisekastikkeen kanssa.

Parsaa kattilassa à la Hans Välimäki

parsaa
vettä
suolaa
voisulaa

Keitä parsat kattilassa oikein suolaisessa vedessä.
Nosta parsat ylös kattilasta, kun niiden rakenne on vielä napakka.
Nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Kaada parsojen päälle voisulaa.
Herkuttele!

Lisää aiheesta:

Superhelppo kananmunaruoka! Pipsa Hurmerinta suosittelee: "Teen sitä monta kertaa viikossa"Vihreän ja valkoisen parsan ero yllättää – paras tapa kevätherkun kypsentämiseen ja muut parsafaktatMasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”Kristinan vinkki nostaa paistetut perunat aivan uudelle tasolle: "Pannu uuniin ja taikoja tapahtuu" Tämä todella yksinkertainen kikka tekee perinteisestä tomaattikeitosta täydellistä – niksiä suosittelee myös Henri Alén Pasta Primavera - kevään vihreät maut
ParsaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Parsa
  • 1.5.08:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Miksi parsa saa pissan haisemaan pahalta?

  • 24.4.07:43
    Ruoka

    "Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?

  • 22.4.17:08
    Ruoka

    Pitääkö parsa kuoria? Moni sortuu yleiseen virheeseen

  • 22.4.12:02
    Ruoka

    Ei liemikuutiota parsarisottoon! Nappaa kokkien risottovinkit ja parhaat parsaohjeet

  • 07.05.202417:03
    Ruoka

    Paras tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makua