Näin Hans Välimäki kypsentää parsan – käytä pannua kattilan sijaan

parsa,-grilli
Shutterstock

Hans Välimäki kertoi parhaat parsareseptinsä ja neuvoi, kuinka parsat on kaikkein helpoin kuoria kypsentämistä varten. Kokeile vaikkapa parsan kypsentämistä pannulla!

Parsakausi on parhaillaan käynnissä ja Makuja.fi kysyi sen kunniaksi huippukokki Hans Välimäeltä vinkit siihen, kuinka parsat kannattaa kypsentää.

Kuori parsat huolellisesti

Ennen parsojen kypsentämistä on huippukokin mukaan tärkeää kuoria ne huolellisesti. Huippukokilla on omat niksinsä siihen, kuinka voi taata sen, ettei parsan nuppu mene kuorimisen myötä hukkaan – tai kuiva kantapala eksy parsojen joukkoon.

– Teen aina nupun alle sellaisen merkin, eli leikkaan veitsellä viillon parsan ympäri, mihin asti kuorin sitä, Välimäki kertoo.

Myös parsan kannan poistaminen on tärkeää, sillä se on usein rakenteeltaan muuta parsaa kovempaa ja puisempaa. Oikean leikkuukohdan hahmottamisessa voi käyttää apuna omia kynsiään.

– Parsan kannasta kokeilen kynnellä siihen asti, kunnes parsa antaa myöten, ja kynsi menee sen varresta läpi. Siitä kohtaa leikkaan kannan pois. Joskus joudun leikkaamaan kannasta pois kolmekin senttiä, mutta se kannattaa ottaa pois, koska se on ihan selluloosaa, huippukokki vinkkaa.

Välimäellä on kaksi luottoreseptiä, joiden mukaan hän itse valmistaa parsaa. Huippukokin suosikki on kuitenkin pannulla kypsennetty parsa. Kokeile sinäkin!

Parsaa pannulla à la Hans Välimäki

parsaa
vettä
salottisipulia
oliiviöljyä
timjamia
voita

Kuori parsat ja poista niiden kannat.
Lisää pannulle salottisipulia, oliiviöljyä ja timjamia. Lisää joukkoon parsat ja paista niiden pintaan kaunis väri.
Käännä parsat ja paista niiden toiselle puolelle kaunis väri.
Lisää pannulle sen verran vettä, että parsan nippa nappa peittyvät.
Peitä pannu joko leivinpaperilla tai kannella.
Keitä parsoja pannulla kovalla teholla hetken aikaa kansi raollaan tai leivinpaperin kanssa siten, että höyry pääsee vapautumaan.
Kun parsa on napakkaa, nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Voitele parsat.
Tarjoa mausteisen oliiviöljyn tai hollandaisekastikkeen kanssa.

Parsaa kattilassa à la Hans Välimäki

parsaa
vettä
suolaa
voisulaa

Keitä parsat kattilassa oikein suolaisessa vedessä.
Nosta parsat ylös kattilasta, kun niiden rakenne on vielä napakka.
Nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Kaada parsojen päälle voisulaa.
Herkuttele!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!