Kannattaako juuston tai perunan syöminen, vai pitäisikö ne jättää kokonaan pois ruokavaliosta?
Olet varmasti törmännyt lukuisiin erilaisiin kehotuksiin jättää ruokavaliosta pois milloin mikäkin raaka-aine. Tosiasiassa terveelliseen ruokavalioon mahtuu monipuolisesti erilaisia ruokia. Nämä Women’s Health Magazinen listaamat ruoat eivät olekaan niin pahasta, kuin olet ehkä luullut.
Juusto
Tuoreen tutkimuksen mukaan maitotuotteiden, mukaan lukien juuston syöminen voi madaltaa sekä verensokeria että verenpainetta. Tutkimus julkaistiin Applied Physiology, Nutrition and Metabolism -julkaisussa.
Toisen tuoreen tutkimuksen mukaan taas rasvaisten maitotuotteiden syöminen saattaa pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.
Pakastetut ruoat
Pakastaminen ei yleensä pilaa ruokia. Kaksi tuoretta brittitutkimusta esittää, että pakastetut hedelmät ja vihannekset voivat sisältää jopa enemmän vitamiineja ja antioksidantteja kuin tuoreet versiot.
Esimerkiksi pakastettu parsakaali näytti sisältävän jopa neljä kertaa enemmän beetakaroteenia kuin tuore. Tutkimustulosta saattaa selittää se, että pakastevihannekset pakastetaan usein nopeasti poimimisen jälkeen, kun taas tuoreet vihannekset saattavat kulkea pitkän ja hitaan tien viljelysmailta kaupan hyllylle.
Peruna
Vihanneksissa ja juureksissa kannattaa suosia kaikkia sateenkaaren värejä valkoista unohtamatta. Perunan kuitu voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa painonhallinnassa, ja se sisältää myös runsaasti kaliumia.
