Myrkyllinen ruokatrendi leviää maailmalla – uskaltaisitko syödä?

shutterstock_194524280
Tupakkaa käytetään maailmalla paljon ruoanlaitossa. Shutterstock

Maailmalla tupakkaa käytetään myös ruoanlaitossa, kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Tupakan käyttö osana ruoanlaittoa on yleistynyt maailmalla. Tupakkaa käytetään arvostetuissa ravintoloissa ympäri maailmaa muun muassa osana kanansiipien kastiketta, sipulin kanssa, sokerin seassa tai jopa osana suklaapatukoita.

Tupakka sopii jälkiruokiin

Monet ennakkoluulottomat ruoanlaittajat käyttävät nyt kokeilevasti tupakanlehtiä osana ruokia, sillä he pyrkivät ottamaan mahdollisimman paljon irti tupakan makuprofiilista. Kotikokki ja juristi Robert Lu on käyttänyt tupakkaa muun muassa osana jäätelöä, panna cottaa, crème bruléeta sekä ankan ja kanaruokien mausteena.

Lu muistuttaa, että kiinalaisessa keittiössä käytetään paljon teelehtiä. Samaan tapaan myös tupakanlehdet tuovat hänen mukaansa maanläheisiä makuja erilaisiin ruokiin. Hän ei kuitenkaan antaisi lapsille tupakkaa edes osana ruokaa.

– Se on vain lehti. Ei sen käyttö ole sama asia kuin käyttäisimme ruoanlaitossa metamfetamiinia, Lu toteaa.

Tupakkaa käytetään kurkuman tapaan

Samoin kuin muita maultaan voimakkaita mausteita, kuten kurkumaa, tupakkaa on syytä käyttää ruoanlaitossa vain pienissä määrin. Myös nikotiinin myrkyllisyyden vuoksi tupakan niukka käyttö osana ruokia on tärkeää.

– Jos tupakkaa lisää ruokaan liikaa, se muuttuu kirtkeräksi mössöksi, Lu kertoo.

Tärkein asia, joka tupakkaa ruoanlaitossa käytettäessä on syytä pitää mielessä on se, että suuret määrät tupakanlehtiä voivat aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja. Nikotiini on luontainen osa tupakkakasvia, ja myrkyllinen aine voi aiheuttaa vakavia oireita, jos sitä nautitaan suuria määriä. Joissain ravintoloissa tupakanlehtiä liotetaan yön yli ennen käyttöä, sillä liottaminen poistaa lehdistä nikotiinin.

Aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähde: Guardian

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!