Muovin palasia jogurtissa, metallia pastassa ja pakasteissa – miksi tuotteita vedettiin myynnistä lähes samasta syystä?

IMG_1400
Myllyn Parhaan pastaa vedettiin kesäkuussa takaisin metalliriskin vuoksi. Kuvituskuva. Myllyn Paras

Touko-kesäkuussa Suomessa on suoritettu useamman eri elintarvikkeen takaisinveto vierasesineriskin vuoksi. Mistä tapauksissa on kyse?

MTV Uutiset on kertonut toukokuussa ja kesäkuussa useiden eri elintarvikkeiden takaisinvedoista. 

Toukokuussa makeisvalmistaja Haribo tiedotti tiettyjen makeispussien tuote-erien takaisinvedosta metallihiukkaslöydösten vuoksi. Kesäkuun alussa metalliriski todettiin myös Prismassa myydyssä pakastetuotteessa sekä Orklan tuorepastassa.

"Tuotteita tehdään laitteilla ja joskus laitteet menevät rikki"

Miksi niin monesta elintarvikkeesta on viime aikoina paljastunut vierasesineita? Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjonen arvelee kyseen olevan puhtaasta sattumasta. Takaisinvedetyt tuote-erät ovat eri valmistajilta, joiden tehtaat sijaitsevät eri puolella Eurooppaa. 

– Tuotteita tehdään laitteilla ja joskus laitteet menevät rikki, Varjonen summaa.

Ylitarkastajan mukaan lomakaudella yleisempiä voivat olla myös tapaukset, jossa ongelma tuotannossa johtuu inhimillisestä virheestä. 

– Kesäaikaan vakituinen väki on lomalla ja tällaista saattaa sen takia tapahtua. Eli voi olla joku tällainen syy tai sitten ihan sattumalta koneet rikkoutuvat.

Kun tuote-eristä sitten paljastuu vierasesinelöydöksiä, joutuvat valmistajat usein varotoimenpiteenä vetämään koko erän tai peräti useita eriä myynnistä. 

– Ei voi tietää miljoonasta pussista, missä kahdessa nyt sitten voisi olla metallia. 

Katso myös video: Muistatko vielä tämän mainoksen? Raketti kuuhun ja spagetti suuhun!

Muistatko vielä tämän mainoksen? Raketti kuuhun ja spagetti suuhun! 0:26
Muistatko vanhan mainoksen?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!