Mainos

Muna "räjähti" miehen suussa – haastoi ravintolan oikeuteen

Ravintolan mikrossa uudelleenlämmittämä kananmuna aiheutti tuhoa miesasiakkaan suussa. Asiaa käsiteltiin oikeudessa Yhdysvalloissa.

Nyt tämäkin on tutkittu asiantuntijoiden toimesta: Keitetty ja mikrossa pikaisesti uudelleenlämmitetty kananmuna voi räjähtää kovan pamauksen kera ja purskauttaa samalla tulikuumaa nestettä ympärilleen. Tutkimustulokset esiteltiin joulukuun 6. päivä Acoustical Society of America -yhdistyksen kokouksessa Yhdysvaltain New Orleansissa.

Palovammoja ja kuulovaurioita?

Asiaa päädyttiin tutkimaan, kun eräs amerikkalaismies haastoi ravintolan oikeuteen kananmunan aiheuttamien tuhojen vuoksi. Miehen kertomuksen mukaan hän oli saanut ravintolan kananmunasta suuhunsa palovammoja ja hänen kuulonsa oli vaurioitunut ”räjähdyksen” voimasta. Mies oli syönyt ravintolassa mikrossa uudelleenlämmitettyä kananmunaa.

Koska asiasta ei ollut aiemmin olemassa tieteellistä todistusaineistoa, päädyttiin kananmunan käyttäytymistä tutkimaan nyt oikeuden nimissä. Tutkijat uudelleenlämmittivät keitettyjä ja kuorittuja kanamunia mikrossa vesihauteessa täydellä teholla, kolmen minuutin ajan.

Osa tutkimuksen kananmunista ”räjähti” jo mikrossa ollessaan, osa vasta myöhemmin tai ei ollenkaan. Tutkimuksen 100 testatusta kananmunasta 28 posahti rikki vasta mikrotuksen jälkeen, kun niitä tökittiin paistolämpömittarilla. Räjähdykset aiheuttivat 30 senttimetrin päähän 86–133 desibelin äänen. Keskiarvo äänelle oli 108 desibeliä, joka vastaa rock-konsertin äänitasoa. Jos tätä äänitasoa joutuisi kuuntelemaan pitkään, se voisi aiheuttaa vaurioita kuulolle. Yhden kananmunan aiheuttama räjähdysääni ei siis vielä aiheuta sen suurempia kuulovaurioita.

Oikeusjutussa saatiin tehtyä sovinto ennen kuin tutkimus oltiin virallisesti suoritettu loppuun. Tutkimus tuli kuitenkin siihen tulokseen, että keitetty ja uudelleenlämmitetty kananmuna voi aiheuttaa suussa vaurioita, sillä munan sisällä kytee tulikuuma neste.

Kuorittu muna räjähtää todennäköisesti siksi, että uudelleenlämmittäessä osa vedestä päätyy keltuaiseen ”taskuun” ja kuumentuu yli kiehumispisteen. Kun kananmunaan sitten koskee haarukalla – tai hampailla – vesitaskut pääsevät ”räjähtämään” ulos.

Lähde: Science News

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja