Mullistava löydös vaaleasta leivästä: Ei ehkä sittenkään lihota!

leipä
leipä Colourbox

Tutkijoiden mukaan vaalea leipä ei olekaan niin lihottavaa kuin on luultu.

Vaaleaa vehnäleipää pidetään yleisesti epäterveellisempänä vaihtoehtona, sillä se sisältää runsaasti nopeita hiilihydraatteja ja vain vähän kuituja ja muita ravintoaineita. Nyt tutkijat ovat kuitenkin tulleet siihen tulokseen, ettei vaalea leipä olekaan niin lihottavaa kuin on oletettu.

Israelin yliopiston tutkijoiden mukaan se, lihottaako vaalea leipä riippuu siitä, millaisia bakteereja sinulla on vatsassasi.

Tutkijat todistivat väitteensä pienellä 40 hengen testiryhmällä. Testiin osallistuneille syötettiin sekä vaaleaa vehnäleipää että juureen leivottua täysjyväleipää. Molemmat leivät aiheuttivat testiryhmäläisillä verensokeripiikin, jonka tiedetään olevan ylipainon riskitekijä. Kumpikaan leivistä ei kuitenkaan lihottanut toista enemmän.

Leivän lihottava vaikutus on yksilöllistä

Tutkimukset todistivat suolistobakteerien olevan suurin vaikuttaja lihomisessa. Tutkijat onnistuivat palauttamaan koehenkilöiden verensokerit normaalille tasolle räätälöimällä koehenkilöille henkilökohtaiset ruokavaliot vatsan bakteereiden perusteella.

–  Tutkimuksemme perusteella ei voida sanoa, että joku leipä olisi parempi kun toinen. Aiemmin on mielletty, että teollinen vaalealeipä on aina epäterveellistä ja kotona leivottu juurileipä terveellistä, tohtori Evan Elinav kommentoi tutkimusta.

– Saimme selville, että kuten mihin tahansa ruokaan, jokaisen keho reagoi leipään yksilöllisesti.

Tutkimustulokset julkaistiin American Association for the Advancement of Science -kokouksessa Bostonissa.

Lähde: Daily Mail

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.