Muistatko vielä Sinisen enkelin ja Ampparin? Täällä juomien menekki on edelleen kova – "eivät häviä mihinkään"

Vaakuna-80-2
Retrojuomat ovat edelleen kova sana Ruotsinlaivalla. Kuvassa Sokos Hotel Vaakuna Oulun vuoden 1984 cocktail-lista. Virtuaalibaari.fi/Ari Manninen

Vaikka tuoreimmat juomatrendit näkyvätkin vahvasti myös suomalaisilla risteilyaluksilla, pitävät vanhat suosikkijuomat edelleen pintansa myyntitilastoissa.

Viking Mariella -risteilyaluksella baarimestarina työskentelevä Joni Kuutti kertoo MTV:n ruokasivusto Makuja.fi:lle klassisille retrojuomille löytyvän yhä kysyntää. 

– Nykypäivänä menee ylipäätään aika paljon enemmän kaikenlaisia drinkkejä. Myydään hienompia juomia, mutta tietysti myös niitä vanhoja klassikoita. Ne eivät ole kadonneet mihinkään. Meillä on oma klassikkolistakin baarissa, Kuutti kertoo.

Ampiaisella ja Sinisellä enkelillä edelleen kova menekki

Ruotsinlaivan baarin suosituimmat juomat ovat baarimestarin mukaan täysin riippuvaisia matkustajarakenteesta. Yksittäistä suosikkia on siis vaikea nimetä. 

Ampiainen sisältää: Vodkaa, banaanilikööriä ja ginger alea
Sininen enkeli sisältää: Parfait Amour -likööriä, vodkaa ja sitruunalimonadia

– Retrojuomista kova menekki on edelleen Ampiaisella ja Sinisellä enkelillä. Ne eivät häviä mihinkään, ovat sellaisia kestosuosikkeja.

Jopa nuoret ovat löytäneet Kuutin mukaan takavuosien suosikin, Sinisen enkelin. Ampiainen on sen sijaan enemmänkin vanhemman väen suosikki, niin sanottu "muistelujuoma".

– Viikonloppuna menee ehkä erityyppisiä juomia kuin viikolla. Viikonloppuisin on enemmän nuoria, niin menee ehkä enemmän uudempia drinkkejä ja shotteja. Keskellä viikkoa myydään paljon enemmän retrojuomia.

Drinkki- ja neontikkuja kysellään edelleen

Vaikka vanhat retrodrinkit käyvätkin edelleen kaupaksi, ollaan juomien koristeluissa jo siirrytty pikku hiljaa tälle vuosituhannelle.

​– Lasin reunalla ei ole enää se pelkkä appelsiiniviipale, vaan käytämme paljon esimerkiksi tuoreita yrttejä ja muita raaka-aineita, Kuutti kertoo.

Drinkkitikut, neontikut sekä sateenvarjot sen sijaan eivät ole kadonneet mihinkään. Drinkkitikuille löytyy vielä tänäkin päivänä oma keräilijäkuntansa ja niitä kysellään tasaiseen tahtiin risteilylaivojen baareista kotiinviemiseksi.

– Myös niitä klassisia neontikkuja on tietenkin. Silloin tällöin meillä on myös sateenvarjoja käytössä. Kai sekin on sellainen ”Ruotsinlaivan juttu”. Itsekin muistan, kun olen joskus pienenä ollut risteilyllä vanhempien kanssa ja alkoholittomaan drinkkiin oli saatava hienot koristelut ja neontikut, Kuutti muistelee.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja