Muistatko vielä? Legendaarinen shotti, joka on jokaisen baarimikon painajainen: "Lätkäistään 10 euron tappohinta, tilauksia satelee silti"

hotshot hot shot shotti
Shutterstock

Milloin sinä olet viimeksi juonut legendaarisen Hot Shotin? Tämä menneiden vuosikymmenten klassikko jakaa mielipiteet – ainakin jos kysyy baarityöntekijöiltä.

Hot Shot on kerroksittain valmistetta shottijuoma, joka sisältää perinteisesti Galliano-likööriä, vahvaa kahvia sekä vatkattua kermaa. Moni suomalainen lienee kiskaissut joskus elämänsä aikana baarireissulla hot shotin tai pari. Tiesitkö, että suosittu shotti ei kuitenkaan ole niin suosittu baarityöntekijöiden keskuudessa?

Edes kymmenen euron "tappohinta" ei auta

Vantaan Tikkurilassa toimi yli neljäkymmentä vuotta monitoimiravintola Calypso, joka haettiin loulta konkurssiin vuonna 2009. Ravintolan baarimestarina työskennellyt Antto Terras paljastaa parhaat palat baarin värikkäästä historiasta vuonna 2017 julkaistussa kirjassaan Pilkkuun asti – Baarimestarin muistelmat (WSOY 2017).

Ravintolan historian lisäksi Antto Terras nostaa kirjassaan esille muun muassa juomat, joita kukaan baarimestari ei halua oikeasti tehdä. Yksi näistä on Hot Shot. 

Hot Shot: 

2 cl Galliano-likööriä
2 cl vahvaa kahvia
Kevyesti vatkattua kermavaahtoa

1. Kaada Gallianoa shottilasiin.
2. Lisää lusikan avulla päälle kuumaa, vahvaa kahvia
3. Viimeistele kermavaahdolla ja nauti.

Terraksen mukaan kyseessä on "kaikkien kyyppareiden vihaama juoma", joka iskee melkoisen jarrun myyntiprosessiin.

– Hot Shot ei ole ollut hot enää viiteentoista vuoteen, mutta sitä ei harvoin baarissa käyvä hahmota. Monelle se on edelleen sitä hienointa namua, mitä kuvitella saattaa – kaksi senttiä vaniljalikööriä ja loraus seissyttä kahvia kermavaahtokuorrutuksella.

Terraksen mukaan Hot Shot on tarkoituksella hinnoiteltu monessa baarissa "liian kalliiksi", mutta se ei tunnu auttavan. 

– Kiireisenä iltana hotin vääntäminen on erityisen raivostuttavaa. Vaikka sille lätkäistään usein tarkoituksella kymmenen euron tappohinta, niin tilauksia satelee silti.

Osittainen lähde: Antto Terras: Pilkkuun asti – Baarimestarin muistelmat (WSOY 2017)

***

4:34

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja