Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

MTV harvinaisella vierailulla yleisöltä suljetussa Bollingerin viinikellarissa: Tästä syystä Madame Bollinger kielsi aikoinaan roseesamppanjan valmistamisen

3:38MTV harvinaisella vierailulla yleisöltä suljetussa Bolllingerin viinikellarissaMTV harvinaisella vierailulla yleisöltä suljetussa Bollingerin viinikellarissa.
Julkaistu 31.08.2019 18:01
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Bollingerin kellarimestari Gilles Descôtesin mukaan NV Rosé-samppanja täyttää tänä vuonna vasta kymmenen vuotta. Syy nuoreen ikään on yksinkertainen. 

– Madame Bollinger ei halunnut valmistaa tavallista eli NV Rosé-samppanjaa, koska se tuli aikoinaan tutuksi juomana, jota juotiin erityisesti ilotyttötaloissa, paljastaa Descôtes.

MTV Uutiset tapasi Descôtesin Bollingerin viinitilalla.


Descôtesin mukaan Rosé-samppanjasta tuli heti suosittu, mikä osoitti ihmisten odottaneen sitä. Muilla samppanjataloilla oli jo pitkään ollut oma rosè myynnissä.

– Pidämme vanhoista perinteistä samppanjanvalmistuksessa kiinni. Bollinger on perheomisteinen. Osa viinitarhoista on ollut perheellä jo vuodesta 1829 eli lähes 200 vuotta. 

Bollingerin tammitynnyreitä
Bollingerilla on vielä käytössä ennätykselliset 3500 tammitynnyriä, joita tynnyrinkorjaaja kunnostaa perinteisin työkaluin käsipelillä.

Pullojen kääntäminen kellarissa tapahtuu vieläkin ihmistyövoimalla.

– Pidämme tiukasti kiinni perinteistä, jotka ovat erottamaton osa Bollingeria. Ihmiskäden kosketuksen voi mielestäni maistaa samppanjasta. Korkitamme vintagen käsin, joten siinä vaiheessa ihmisnenä varmistaa vielä laadun.

Bollinger tynnyrinkorjaajan työkalut
Tynnyrin korjauksessa ei käytetä koneita.

Monet muut valmistajat ovat automatisoineet kaikki mahdolliset työvaiheet ja siirtyneet käyttämään tynnyreiden sijaan jättimäisiä terästankkeja.

Vuosikerrattoman samppanjan valmistaminen haasteellista

Yksi haasteellisimpia tehtäviä on saada NV eli non vintage, vuosikerraton samppanja maistumaan joka vuosi samanlaiselta riippumatta sen vuotisesta sadosta – joka taasen riippuu säästä.

– Maistan yhdessä maistelutiimini kanssa, joka vuosi yli 400 viinitynnyriä. Tämän jälkeen pohdimme, kuinka ne sopivat yhteen ja miten pääsemme tuttuun makuun samppanjassamme, kertoo kellarimestari Bollingerilta. 

Bollingerin samppanjoita
Bollingerin kellarissa on kymmeniä vuosia vanhoja vintagesamppanjoita.

Nämä uuden sadon viinit maisteltuaan kellarimestari tiimeineen pohtii, mitä 'mausteita' samppanjasta puuttuu. Tämän jälkeen samppanjaan lisätään vanhempia vintagesamppanjoita.

– Kellarissamme on eri ikäisiä vanhoja vuosikertasamppanjoita magnumpulloissa, joita lisäämme uuteen vuosikertaan samaan tapaan kuin kokki mausteita. Sitten varmistamme, että maku on sama kuten aina ja sen jälkeen laitamme samppanjapullot vielä kypsymään kolmeksi vuodeksi ikivanhoihin kalkkikivikellareihin ennen myyntiä, kertoo Descôtes

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on cavalla, proseccolla, crémantilla ja samppanjalla?Fiskarsissa tehdään viiniä, joka revitään nyt käsistä ulkomaita myöten: "Näin suomalaista hämmästyttää yltiömäinen hehkutus, mutta ilmeisen tosissaan ovat"Ranskalaista samppanjaa kypsytetään Lohjan kalkkikivikaivoksen uumenissa – kellarimestari Cyril Brun suunnittelee vitsistä alkaneen kokeen laajentamistaMitä kryptiset merkinnät samppanjapullon kyljessä oikein tarkoittavat ja tarvitseeko niistä välittää? Asiantuntija vastaaUusi innovaatio viinimaailmassa! Rajamäellä kypsytetään viiniä, jollaista ei ole ennen tehty: ”Jotain uutta ja ennennäkemätöntäSuomalainen juomaexpertti kehitteli erikoissamppanjan maailmankuulun samppanjatalon kanssa – ainutlaatuista tuotetta myynnissä vain yhdessä paikassa!
AlkoholijuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholijuomat
  • 15.10.05:00
    Alkoholi

    USU: Alkoholikuolemien määrä kääntynyt nousuun – syy mysteeri

  • 24.9.17:46
    Alkoholi

    Alkoholin kotiinkuljetuslakia yritetään jälleen saada eduskuntaan

  • 19.6.14:43
    Alkoholi

    Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta

  • 10.5.09:32
    Drinkit

    "Rohkea, seksikäs ja leikkisä" – Erika Vikmanin suosikkidrinkki on moderni klassikko

  • 13.1.19:32
    Ryanair

    Ryanair vaatii kahden drinkin rajoitusta Euroopan lentokentille