Mönkään menee monelta – tiedätkö sinä tämän Fazerin karkin oikean nimen?
Moni tuntee Fazerin Parhain -pussin pitkulaisen makeisen nimellä Jääkarhu. Se ei kuitenkaan ole makeisen virallinen nimi.
Kysyimme alkuviikosta Makuja.fi:n Facebook-sivuilla, mikä näistä karkeista on suomalaisten suosikki:
Jääkarhu, Jäävuori vai sittenkin Islanti?
Ääniä sateli tasaisesti jokaiselle makeiselle, mutta samalla teimme myös pienen havainnon: Fazerin Parhain -pussista tuttu Jääkarhu-karkki tunnetaan useammalla nimellä. Monet nimittäin kutsuivat vastauksessaan makeista nimellä Jäävuori.
Kumpi näistä nimistä sitten on oikein? Ei itse asiassa kumpikaan sillä klassikkomakeisen oikea ja virallinen nimi onkin Islanti.
– Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja itsekin usein puhun Jääkarhu-karkista. Islanti on tosiaan oikea nimi ja makeista on valmistettu jo vuodesta 1910. Fazerin Parhain tuli markkinoille 1935 ja Islanti otettiin silloin mukaan sekoitukseen, Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo Makuja.fi:lle.
Mistä Islanti nimi on peräisin?
Nimi on siinä mielessä hassu, sillä Islannissa ei elä luonnonvaraisena jääkarhuja. Eerolan mukaan Islanti -nimi on annettu karkille makeisen jäänviileää makua kuvastamaan.
– Makeisten nimeäminen oli Karl Fazerin perheessä koko perheen yhteinen juttu ja jokaista uutta makeista myös juhlistettiin.
Vaikka Fazerin Parhain -sekoituksen sisältö on vuosien kuluessa muuttunut hieman, Islanti- ja Kiss Kiss -makeiset ovat pysyneet pussissa alusta saakka.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti