Mönkään menee monelta – tiedätkö sinä tämän Fazerin karkin oikean nimen?

Fazerin Parhain jääkarhu
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Fazer

Moni tuntee Fazerin Parhain -pussin pitkulaisen makeisen nimellä Jääkarhu. Se ei kuitenkaan ole makeisen virallinen nimi.

Kysyimme alkuviikosta Makuja.fi:n Facebook-sivuilla, mikä näistä karkeista on suomalaisten suosikki:

Jääkarhu, Jäävuori vai sittenkin Islanti?

Ääniä sateli tasaisesti jokaiselle makeiselle, mutta samalla teimme myös pienen havainnon: Fazerin Parhain -pussista tuttu Jääkarhu-karkki tunnetaan useammalla nimellä. Monet nimittäin kutsuivat vastauksessaan makeista nimellä Jäävuori.

Kumpi näistä nimistä sitten on oikein? Ei itse asiassa kumpikaan sillä klassikkomakeisen oikea ja virallinen nimi onkin Islanti. 

– Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja itsekin usein puhun Jääkarhu-karkista. Islanti on tosiaan oikea nimi ja makeista on valmistettu jo vuodesta 1910. Fazerin Parhain tuli markkinoille 1935 ja Islanti otettiin silloin mukaan sekoitukseen, Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo Makuja.fi:lle.

Mistä Islanti nimi on peräisin?

Nimi on siinä mielessä hassu, sillä Islannissa ei elä luonnonvaraisena jääkarhuja. Eerolan mukaan Islanti -nimi on annettu karkille makeisen jäänviileää makua kuvastamaan.

– Makeisten nimeäminen oli Karl Fazerin perheessä koko perheen yhteinen juttu ja jokaista uutta makeista myös juhlistettiin.

Vaikka Fazerin Parhain -sekoituksen sisältö on vuosien kuluessa muuttunut hieman, Islanti- ja Kiss Kiss -makeiset ovat pysyneet pussissa alusta saakka. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja