Mitä viiniä lampaan kaveriksi? Asiantuntijan takuuvarmat viinivinkit pääsiäispöytään

viiniä lammasta
Mausteiset liharuoat kaipaavat rinnalleen pehmeän täyteläistä viiniä. Shutterstock

Suomalaisten pääsiäispöydissä syödään paljon lammasta sekä haudutettuja pataruokia. Huolella valmistetun aterian kruunaa hyvin valittu viini.

Viiniasiantuntija, Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoi Makuja.fille, millaisia viinejä kannattaa valita pääsiäispöytään. Pitkään kypsytettyjen liharuokien rinnalle hän suosittelee täyteläisiä uuden maailman punaviinejä.

Tiesitkö?

Master of Wine on viinialan arvostetuin tutkinto, jonka läpäisee vain 10 prosenttia koulutukseen valituista.

Loppukoe koostuu kirjallisista kokeista, lopputyöstä sekä vaativasta sokkomaistelukokeesta.

Vain kolme suomalaista on saavuttanut Master of Wine -tittelin.

Pitkään kypsytetty liha tuo omat vaatimuksensa viinille.

– Kun on todella kypsää uunissa haudutettua lihaa, silloin viinien ei tarvitse olla kovinkaan tanniinisia tai karheita, vaan kosiskelevia, kypsiä, pehmeitä ja hedelmäisiä.

Myös uunissa kypsyvät juurekset kaipaavat rinnalleen pehmeän täyteläistä viiniä.

– Kypsyessään monet maut makeutuvat, ja silloin viinistäkin pitää löytyä vähän sitä samaa komponenttia. Ei sentään sokeria, mutta makeaa hedelmäisyyttä, Meriluoto sanoo.

Täyteläisiä uuden maailman viinejä

Yrttisten lammasruokien kanssa Meriluoto suosittelee eteläafrikkalaista tai australialaista Shirazia. Mausteinen ja yrttinen Shiraz (Syrah) sopii täydellisesti muillekin mausteisille liharuoille.

Jos kaipaa viiniltään makeaa hilloisuutta, kannattaa kokeilla yhdysvaltalaista Zinfandelia, jota Meriluoto kuvailee todelliseksi hillopommiksi.

Täyteläisyyttä löytyy myös argentiinalaisesta Malbecista ja chileläisestä Carménèresta. Nämä ovat oivia valintoja lihaisaan pääsiäispöytään, mikäli ei välitä turhan makeista punaviineistä.

– Näistä Shiraz on mausteisin lajike, eli jos tykkää pippurisesta tai todella yrttisestä, niin Shiraz on oikein hyvä valinta.

5:32

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja