Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä viiniä lampaan kaveriksi? Asiantuntijan takuuvarmat viinivinkit pääsiäispöytään

Mausteiset liharuoat kaipaavat rinnalleen pehmeän täyteläistä viiniä.
Mausteiset liharuoat kaipaavat rinnalleen pehmeän täyteläistä viiniä.Shutterstock
Julkaistu 24.03.2016 13:02
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Suomalaisten pääsiäispöydissä syödään paljon lammasta sekä haudutettuja pataruokia. Huolella valmistetun aterian kruunaa hyvin valittu viini.

Viiniasiantuntija, Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoi Makuja.fille, millaisia viinejä kannattaa valita pääsiäispöytään. Pitkään kypsytettyjen liharuokien rinnalle hän suosittelee täyteläisiä uuden maailman punaviinejä.

Tiesitkö?

Master of Wine on viinialan arvostetuin tutkinto, jonka läpäisee vain 10 prosenttia koulutukseen valituista.

Loppukoe koostuu kirjallisista kokeista, lopputyöstä sekä vaativasta sokkomaistelukokeesta.

Vain kolme suomalaista on saavuttanut Master of Wine -tittelin.

Pitkään kypsytetty liha tuo omat vaatimuksensa viinille.

– Kun on todella kypsää uunissa haudutettua lihaa, silloin viinien ei tarvitse olla kovinkaan tanniinisia tai karheita, vaan kosiskelevia, kypsiä, pehmeitä ja hedelmäisiä.

Myös uunissa kypsyvät juurekset kaipaavat rinnalleen pehmeän täyteläistä viiniä.

– Kypsyessään monet maut makeutuvat, ja silloin viinistäkin pitää löytyä vähän sitä samaa komponenttia. Ei sentään sokeria, mutta makeaa hedelmäisyyttä, Meriluoto sanoo.

Täyteläisiä uuden maailman viinejä

Yrttisten lammasruokien kanssa Meriluoto suosittelee eteläafrikkalaista tai australialaista Shirazia. Mausteinen ja yrttinen Shiraz (Syrah) sopii täydellisesti muillekin mausteisille liharuoille.

Jos kaipaa viiniltään makeaa hilloisuutta, kannattaa kokeilla yhdysvaltalaista Zinfandelia, jota Meriluoto kuvailee todelliseksi hillopommiksi.

Täyteläisyyttä löytyy myös argentiinalaisesta Malbecista ja chileläisestä Carménèresta. Nämä ovat oivia valintoja lihaisaan pääsiäispöytään, mikäli ei välitä turhan makeista punaviineistä.

– Näistä Shiraz on mausteisin lajike, eli jos tykkää pippurisesta tai todella yrttisestä, niin Shiraz on oikein hyvä valinta.

5:32Pääsiäismenu a la Teresa Välimäki

Lisää aiheesta:

Nämä kolme viiniä asiantuntija ostaisi juhannukseksiOletko maistanut? Vuoden 2021 paras roseeviini on valittu – kärkikolmikossa mukana yllättäjäAlko paljastaa suomalaisten selkeimmän hittijuoman jouluna – ole kuitenkin tarkkana, mitä nappaat ostoskoriin: "Joulupöytään ei saisi valita..."Alkon asiantuntija Taina paljastaa, mitä juomia joulupöytään kannattaa valita: Tässä paras makupari kinkulleMitä valita juomaksi sieniruoille? Juoma-asiantuntija: Nämä makuparit toimivat taatustiAlkon hyllyillä käy kohta kuhina: Suomalaiset hamstraavat – myynti kasvaa 104 prosenttia
ViinivinkitJuomatPääsiäinenMakuja